//pasiekaekobor.pl - kupuj on-line lub bezpośrednio
Miód lipowy
miód lipowy otrzymywany jest z nektaru kwiatów lipy,
zbiór w połowie lipca,
charakteryzuje się on barwą ciemno żółtą,
charakterystycznym zapachem przypominającym zapach kwiatu lipy, oraz lekko ostrym smakiem- lekko szczypiący w język- jest to znak rozpoznawczy tego gatunku miodu
Ciekawostka: Wspomaga leczenie
zapalenia górnych i dolnych dróg oddechowych,
w leczeniu przeziębienia i grypy - ma działanie wykrztuśne, napotne,
przy bezsenności, ma działanie uspokajające
wspomaga serce i układ krwionośny.
O jakości miodu lipowego decyduje kilka ważnych czynników. Bardzo istotne jest, aby pszczoły miały dostęp do niezanieczyszczonych kwiatów lipy (spaliny, toksyny itp.) – gwarantuje to, że nektar będzie najlepszej jakości. Zbiór tego rozchwytywanego miodu w dużej mierze zależy od usadowienia pasieki oraz od pogody jaka jest w danym roku.
W połączeniu z innymi składnikami pochodzenia naturalnego, jak na przykład sok malinowy lub kwiat czarnego bzu, miód lipowy jest do dziś dnia stosowany jako natura lny środek leczenia i wspomagania organizmu w walce z chorobą.