Na tej aukcji chciałabym zaproponować Państwu w pełni naturalny Miód Lipowy 2023r. Słoik 315ml 410g
Wśród konsumentów miodu utarło się mniemanie, że najlepszy ze wszystkich jest Miód Lipowy. Z uwagi, że na terenie Polski istnieje zaledwie kilka większych skupisk drzew lipowych, a pozatym lipy spotyka się jedynie w parkach oraz przy szosach i drogach (szczególnie w województwach północnych), czystego miodu w normalnych warunkach otrzymać nie można. Jednakże w latach, kiedy pogoda szczególnie sprzyja nektarowaniu lip, a także lotom pszczół, w niektórych okolicach uzyskuje się bardzo dobre jasne miody, powstające częściowo z nektaru lipy. Czysty miód lipowy w stanie płynnym przypomina konsystencją i barwą olejek rycynowy; po skrystalizowaniu ma barwę bardzo jasną, lekko kremową o szarym odcieniu. Smak ma dosyć ostry, aromat zaś bardzo charakterystyczny i silny, przypominający nieco zapach mięty. Jest bardzo aromatycznym i smacznym miodem, woń przypomina zapach kwiatów lipy. Smak miodu lipowego jest bardzo charakterystyczny, lekko szczypiący w język. Miód Lipowy polecany jest przy grypie, przeziębieniach, kaszlu, ma silne działanie wykrztuśne. Oprócz tego działa uspokajająco, obniża również ciśnienie krwi. W skład miodu lipowego, oprócz cukrów prostych, wchodzą związki występujące w kwiatach lipy.
Miód pszczeli jest naturalnym produktem wytwarzanym z nektaru kwiatowego lub spadzi. Soki nektaru bądź spadzi są zbierane przez pszczoły następnie przerabiane w ulu i wzbogacane w substancje wytwarzane przez pszczoły (m.in enzymy). Dzięki pracy pszczół miód stopniowo dojrzewa i jest składowany w zasklepionych plastrach pszczelich. Dobry miód pszczeli wcześniej czy później krystalizuje. Krystalizacja przebiega w miodach wiosennych szybko, bo już w kilkanaście dni po miodobraniu. Przyczyną tego jest zwiekszona zawartość glukozy. Dłużej nie krystalizują miody z większą zawartością fruktozy, jak np . miód akacjowy. Krystalizacja miodu nie zmienia jego wartości odżywczo-leczniczych, lecz tylko konsystencję. Miód krystalizując jaśnieje,np.płynna ciemna spadź robi się jasno-szaro-zielona. Miód skrystalizowany zwany inaczej krupcem nieprawidłowo jest w języku potocznym określany jako scukrzony i nie może być kojarzony z cukrem występującym w handlu.
Miód skrystalizowany można doprowadźić z powrotem do płynności (potok), bez utraty jego cennych właściwości, wolno podgrzewając go do temperatury 42'C. Najlepiej jest przywrócić płynność miodu podgrzewając go w kąpieli wodnej.
W Makowie Mazowieckim na ul. Gen Pułaskiego 2i prowadzimy własny sklepik. Punkt w którym również Państwo mogą nabyć nasze produkty. W sprzedaży posiadamy Miody oraz produkty pszczele z własnej pasieki, pozyskiwane z regionu Zielone płuca Polski ,,Natura 2000".