Witam i serdecznie zapraszam do zakupu naturalnego miodu pszczelego z mojej pasieki
Produkty pszczele, które oferuje są w 100% naturalne, niestandaryzowane, nie filtrowane, nie przegrzewane. Co zapewnia zachowanie ich wszystkich prozdrowotnych właściwości.
Oferuje dokładnie to co dały mi pszczoły
Cena dotyczy jednego słoja miodu lipowego o pojemności 0,9 litra i wadze netto 1,2 kg. Miód odebrany w lipcu 2023 r.
Zdjęcie przedstawia miód niedługo po miodobraniu, w tej chwili jest już skrystalizowany.
Miód lipowy jest ceniony ze względu na silne działanie rozgrzewające, napotne, przeciwgorączkowe i wykrztuśne. Odznacza się także wysoką aktywnością antybiotyczną. Miód lipowy pomaga w zapobieganiu i leczeniu grypy, ostrej i przewlekłej choroby przeziębieniowej, anginy, zapaleń zatok obocznych nosa czy infekcji dróg oddechowych. Ze względu na właściwości wykrztuśne jest stosowany do łagodzenia kaszlu, zwłaszcza nocnego.
Produkt wpływa na unormowanie ciśnienia krwi i poprawę działania układu krwionośnego, jest zalecany w chorobach dróg moczowych. Codzienne spożywanie miodu zamiast cukru powoduje odciążenie wątroby i poprawę jej funkcjonowania, co jest efektem lepszej przyswajalności zawartych w miodzie cukrów prostych, a także pozytywnego działania kwasu glukuronowego, wykazującego silne właściwości detoksykacyjne.
Miód lipowy sprawdza się w łagodzeniu dolegliwości związanych z chorobami powstającymi na tle nerwowym. Może być skutecznym elementem profilaktyki nerwic czy leczenia bezsenności. Działa uspokajająco, redukuje stres i wycisza.
Dzięki właściwościom przeciwutleniającym (zawdzięcza je dużej zawartości m.in. kwasów fenolowych, flawonoidów, kwasu askorbinowego, karotenoidów i enzymów) miód lipowy może obniżać w znacznym stopniu poziom wolnych rodników ponadtlenkowych. Przyspieszają one procesy starzenia organizmu, a także sprzyjają rozwojowi chorób nowotworowych.
Pszczoły zbierają nektar z kwiatów lipy na przełomie czerwca i lipca.
Proces krystalizacji jak sama nazwa wskazuje to proces, w czasie którego miód zmienia swój stan skupienia z płynnego w stały. Miód krystalizuje tym szybciej im wyższa jest zawartość glukozy w porównaniu z innymi cukrami. Miód lipowy, jak inne miody letnie, krystalizuje w ciągu kilku tygodni.