Witam i serdecznie zapraszam do zakupu naturalnego miodu pszczelego z mojej pasieki
Produkty pszczele, które oferuje są w 100% naturalne, niestandaryzowane, nie filtrowane, nie przegrzewane. Co zapewnia zachowanie ich wszystkich prozdrowotnych właściwości.
Oferuje dokładnie to co dały mi pszczoły
Cena dotyczy jednego słoika miodu lipowego i jednego słoika miodu rzepakowego, każdy o pojemności 0,9 litra i wadze netto 1,2 kg. Miód odebrany w maju i lipcu 2023 r.
Zdjęcie przedstawia miód niedługo po miodobraniu, w tej chwili jest już skrystalizowany.
Miód lipowy jest ceniony ze względu na silne działanie rozgrzewające, napotne, przeciwgorączkowe i wykrztuśne. Odznacza się także wysoką aktywnością antybiotyczną. Miód lipowy pomaga w zapobieganiu i leczeniu grypy, ostrej i przewlekłej choroby przeziębieniowej, anginy, zapaleń zatok obocznych nosa czy infekcji dróg oddechowych. Ze względu na właściwości wykrztuśne jest stosowany do łagodzenia kaszlu, zwłaszcza nocnego.
Produkt wpływa na unormowanie ciśnienia krwi i poprawę działania układu krwionośnego, jest zalecany w chorobach dróg moczowych.Codzienne spożywanie miodu zamiast cukru powoduje odciążenie wątroby i poprawę jej funkcjonowania, co jest efektem lepszej przyswajalności zawartych w miodzie cukrów prostych, a także pozytywnego działania kwasu glukuronowego, wykazującego silne właściwości detoksykacyjne.
Miód lipowy sprawdza się włagodzeniu dolegliwości związanych z chorobami powstającymi na tle nerwowym. Może być skutecznym elementem profilaktyki nerwic czy leczenia bezsenności. Działa uspokajająco, redukuje stres i wycisza.
Dzięki właściwościom przeciwutleniającym (zawdzięcza je dużej zawartości m.in. kwasów fenolowych, flawonoidów, kwasu askorbinowego, karotenoidów i enzymów) miód lipowy może obniżać w znacznym stopniu poziom wolnych rodników ponadtlenkowych. Przyspieszają one procesy starzenia organizmu, a także sprzyjają rozwojowi chorób nowotworowych.
Pszczoły zbierają nektar z kwiatów lipy na przełomie czerwca i lipca.
Proces krystalizacji jak sama nazwa wskazuje to proces, w czasie którego miód zmienia swój stan skupienia z płynnego w stały. Miód krystalizuje tym szybciej im wyższa jest zawartość glukozy w porównaniu z innymi cukrami. Miód lipowy, jak inne miody letnie, krystalizuje w ciągu kilku tygodni.
Miód rzepakowy, który mam do zaoferowania na tej aukcji w 85% powstał z nektaru zebranego z kwiatów rzepaku. Jednak jego lekko słomkowy odcień wskazuje na to, że pszczoły dołożyły do niego również nektar z innych roślin kwitnących w kwietniu i maju. Mógł to być nektar z klonów, kwitnących drzew owocowych, mniszka i innych kwitnących wiosną roślin.
Właściwości miodu rzepakowego docenią przede wszystkim osoby, które mają kłopoty z ciśnieniem i sercem, chorzy na miażdżycę. Zalety miodu wykorzystuje się w kosmetyce – jest to składnik maseczki na twarz czy włosy.
Substancje zawarte w miodzie rzepakowym stymulują metabolizm organizmu. Sprawdzi się w trakcie leczenia stanów zapalnych dróg oddechowych. Wzmacnia serce, dzięki zawartości potasu i magnezu normalizuje ciśnienie krwi. Miód rzepakowy regeneruje organizm osłabiony wysiłkiem psychicznym lub fizycznym. Wspomaga pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego, wpływa korzystnie na układ pokarmowy – pomaga pozbyć się zgagi i wrzodów. Miód wykorzystuje się jako lek na oparzenia – po przyłożeniu w podrażnione miejsce chroni skórę przed powstaniem pęcherzy i rozwojem zakażenia. Miód rzepakowy jest najszybciej przyswajalny przez organizm, w porównaniu z innymi miodami.
Miód rzepakowy jest bardzo słodki, dlatego niektórzy słodzą nim kawę, herbatę, ciasta. Niestety – wysoka temperatura niszczy właściwości odżywcze miodu, dlatego aby cieszyć się pełnią smaku, ale i zdrowia, należy dodawać go do produktów, których temperatura nie przekracza 40 stopni. Miód rzepakowy wzmacnia organizm, dostarcza dużo glukozy, jest o wiele zdrowszy niż słodycze. Świetnie sprawdza się mieszanka: ciepła woda z miodem i cytryną. Kiedy organizm jest osłabiony najlepiej zaczynać dzień od takiego bardzo zdrowego izotoniku.
Pszczoły zbierają nektar z rzepaku w maju. Miód rzepakowy bardzo szybko się krystalizuje – kilka dni po miodobraniu. W stanie płynnym jest bezbarwny lub słomkowy, po krystalizacji – biały bądź kremowy.