O przedmiocie

Witam i serdecznie zapraszam do zakupu naturalnego miodu pszczelego z mojej pasieki

Produkty pszczele, które oferuje są w 100% naturalne, niestandaryzowane, nie filtrowane, nie przegrzewane. Co zapewnia zachowanie ich wszystkich prozdrowotnych właściwości.

Oferuje dokładnie to co dały mi pszczoły

Cena dotyczy jednego słoika miodu lipowego , jednego słoika miodu rzepakowego, jednego słoika miodu leśnego i jednego słoika miodu nawłociowego. Każdy o pojemności 0,9 litra i wadze netto 1,2 kg. Miód odebrany w maju, czerwcu, lipcu i wrześniu 2023 r.
Zdjęcie przedstawia miód niedługo po miodobraniu, w tej chwili jest już skrystalizowany.

Miód lipowy jest ceniony ze względu na silne działanie rozgrzewające, napotne, przeciwgorączkowe i wykrztuśne. Odznacza się także wysoką aktywnością antybiotyczną. Miód lipowy pomaga w zapobieganiu i leczeniu grypy, ostrej i przewlekłej choroby przeziębieniowej, anginy, zapaleń zatok obocznych nosa czy infekcji dróg oddechowych. Ze względu na właściwości wykrztuśne jest stosowany do łagodzenia kaszlu, zwłaszcza nocnego.

Produkt wpływa na unormowanie ciśnienia krwi i poprawę działania układu krwionośnego, jest zalecany w chorobach dróg moczowych.Codzienne spożywanie miodu zamiast cukru powoduje odciążenie wątroby i poprawę jej funkcjonowania, co jest efektem lepszej przyswajalności zawartych w miodzie cukrów prostych, a także pozytywnego działania kwasu glukuronowego, wykazującego silne właściwości detoksykacyjne.

Miód lipowy sprawdza się włagodzeniu dolegliwości związanych z chorobami powstającymi na tle nerwowym. Może być skutecznym elementem profilaktyki nerwic czy leczenia bezsenności. Działa uspokajająco, redukuje stres i wycisza.

Dzięki właściwościom przeciwutleniającym (zawdzięcza je dużej zawartości m.in. kwasów fenolowych, flawonoidów, kwasu askorbinowego, karotenoidów i enzymów) miód lipowy może obniżać w znacznym stopniu poziom wolnych rodników ponadtlenkowych. Przyspieszają one procesy starzenia organizmu, a także sprzyjają rozwojowi chorób nowotworowych.

Pszczoły zbierają nektar z kwiatów lipy na przełomie czerwca i lipca.

Proces krystalizacji jak sama nazwa wskazuje to proces, w czasie którego miód zmienia swój stan skupienia z płynnego w stały. Miód krystalizuje tym szybciej im wyższa jest zawartość glukozy w porównaniu z innymi cukrami. Miód lipowy, jak inne miody letnie, krystalizuje w ciągu kilku tygodni.

Miód rzepakowy, który mam do zaoferowania na tej aukcji w 85% powstał z nektaru zebranego z kwiatów rzepaku. Jednak jego lekko słomkowy odcień wskazuje na to, że pszczoły dołożyły do niego również nektar z innych roślin kwitnących w kwietniu i maju. Mógł to być nektar z klonów, kwitnących drzew owocowych, mniszka i innych kwitnących wiosną roślin.

Właściwości miodu rzepakowego docenią przede wszystkim osoby, które mają kłopoty z ciśnieniem i sercem, chorzy na miażdżycę. Zalety miodu wykorzystuje się w kosmetyce – jest to składnik maseczki na twarz czy włosy.

Substancje zawarte w miodzie rzepakowym stymulują metabolizm organizmu. Sprawdzi się w trakcie leczenia stanów zapalnych dróg oddechowych. Wzmacnia serce, dzięki zawartości potasu i magnezu normalizuje ciśnienie krwi. Miód rzepakowy regeneruje organizm osłabiony wysiłkiem psychicznym lub fizycznym. Wspomaga pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego, wpływa korzystnie na układ pokarmowy – pomaga pozbyć się zgagi i wrzodów. Miód wykorzystuje się jako lek na oparzenia – po przyłożeniu w podrażnione miejsce chroni skórę przed powstaniem pęcherzy i rozwojem zakażenia. Miód rzepakowy jest najszybciej przyswajalny przez organizm, w porównaniu z innymi miodami.

Miód rzepakowy jest bardzo słodki, dlatego niektórzy słodzą nim kawę, herbatę, ciasta. Niestety – wysoka temperatura niszczy właściwości odżywcze miodu, dlatego aby cieszyć się pełnią smaku, ale i zdrowia, należy dodawać go do produktów, których temperatura nie przekracza 40 stopni. Miód rzepakowy wzmacnia organizm, dostarcza dużo glukozy, jest o wiele zdrowszy niż słodycze. Świetnie sprawdza się mieszanka: ciepła woda z miodem i cytryną. Kiedy organizm jest osłabiony najlepiej zaczynać dzień od takiego bardzo zdrowego izotoniku.

Pszczoły zbierają nektar z rzepaku w maju. Miód rzepakowy bardzo szybko się krystalizuje – kilka dni po miodobraniu. W stanie płynnym jest bezbarwny lub słomkowy, po krystalizacji – biały bądź kremowy.

Miód spadziowo-nektarowy, powstały po części z nektaru roślin miododajnych i spadzi iglastej, łączy w sobie aromat kwiatów z polskich pól i lasów z łagodnością miodu spadziowego. To dzięki temu wyjątkowemu połączeniu, uzyskuje bardzo urozmaicony skład i dość dużą wartość odżywczą. Miód spadziowo-nektarowy jest często niesłusznie lekceważony jako „niegatunkowy”. W rzeczywistości pod względem bogactwa składników niewiele ustępuje on miodom spadziowym, a często przewyższa je smakiem i aromatem.

Stosowany w schorzeniach serca, układu krążenia, leczeniu dróg oddechowych, zaburzeniach trawienia i stanach zapalnych organizmu. Zmniejsza szkodliwe działanie używek: kawy, herbaty, alkoholu. Ma zdolność blokowania ołowiu. Stanowi cenny produkt odżywczy i odnawiający w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego organizmu. Jako miód mieszany, łączy w sobie właściwości lecznicze miodów nektarowych i spadziowych.

Miód spadziowy, jak inne miody letnie, krystalizuje w ciągu kilku tygodni.

Miód nawłociowy był nazywany kiedyś nektarem życia. Oprócz niezwykłych walorów smakowych, odznacza się wieloma właściwościami leczniczymi. W stanie płynnym ma jasnożółtą barwę (od słomkowej, po jasno bursztynową). Dość szybko się krystalizuje. Po tym procesie zmienia kolor na jaśniejszy, a jego konsystencja staje się kremowa. Bardzo łatwo daje się wtedy rozsmarować na pieczywie. W smaku jest on słodki.

Produkt wpływa na unormowanie ciśnienia krwi i poprawę działania układu krwionośnego, jest zalecany w chorobach dróg moczowych. Codzienne spożywanie miodu zamiast cukru powoduje odciążenie wątroby i poprawę jej funkcjonowania, co jest efektem lepszej przyswajalności zawartych w miodzie cukrów prostych, a także pozytywnego działania kwasu glukuronowego, wykazującego silne właściwości detoksykacyjne.

Miód nawłociowy zawiera flawonoidy - głównie rutynę i kwercetynę, które poprawiają ukrwienie żył kończyn dolnych i nerek. W jego skład wchodzą także olejki eteryczne, garbniki, kwasy organiczne i substancje śluzowe. Zawiera on też substancje bakteriobójcze, witaminy i sporą ilość mikroelementów.

Właściwości miodu nawłociowego doskonale sprawdzają się w leczeniu dróg moczowych i skąpomoczu. Łagodzi również objawy kamicy nerkowej. W jego składzie znajduje się wiele substancji odżywczych, które poprawiają ukrwienie narządów wewnętrznych oraz kończyn dolnych. Obecna w nim rutyna uszczelnia naczynia krwionośne, natomiast kwercetyna ma właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. Z tego powodu miód niezwykle korzystnie wpływa na ciśnienie tętnicze krwi i często je obniża. Polecany jest także w celu wzmocnienia mięśnia sercowego, ponieważ zawiera dużo łatwo przyswajalnych cukrów prostych.

  • Stan: Nowy
  • Stan: Nowy
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 2bcf5742-1dd5-4be8-8500-aedf3ecb8b7a

Miód

Drwinia  
(14)
Gliwice  
(13)
Celestynów  
(13)
Raszewy  
(10)
Bralewnica  
(7)
Sycewo  
(6)
Łęgonice  
(6)
Chodzież  
(6)
Braniewo  
(6)
Niechobrz  
(6)
Puławy  
(6)
Harbutowice  
(5)
Stargard  
(5)
Gorawino  
(5)
Łęczna  
(5)
Słupca  
(4)
Krapkowice  
(4)
Kłodzko  
(4)
Krężnica Jara  
(4)
Zgłobice  
(4)
Kwileń  
(4)
Muratyn  
(4)
Płońsk  
(4)
Pudliszki  
(4)
Dyle  
(4)
Bartniki  
(4)
Skierniewice  
(3)
Żywiec  
(3)
Wągrowiec  
(3)
Gościno  
(3)
Gietrzwałd  
(3)
Ubiad  
(3)
Machowa  
(3)
Pławniowice  
(3)
Teptiuków  
(3)
Pisarzowice  
(3)
Głubczyce  
(3)
Grabów nad Prosną  
(2)
Bochnia  
(2)
Żarki  
(2)
Rąbień AB  
(2)
Włodawa  
(2)
Nowy Targ  
(2)
Nadarzyce  
(2)
Tarnowo Podgórne  
(2)
Wadowice  
(2)
Kruszyna  
(2)
Ujsoły  
(2)
Dobczyce  
(2)
Kamionki  
(2)
Winnica  
(2)
Zarzysko  
(2)
Gryfice  
(2)
Owczarki  
(2)
Miłki  
(1)
Kobylin  
(1)
Łuków  
(1)
Chybie  
(1)
Dobroszyce  
(1)
Szczecinek  
(1)
Goleszów  
(1)
Koło  
(1)
Suchedniów  
(1)
Kłodawa  
(1)
Dołżyca  
(1)
Trzemeśnia  
(1)
Brwinów  
(1)
Husów  
(1)
Grabówka  
(1)
Kobyłka  
(1)
Klimontów  
(1)
Lutomia Górna  
(1)
Morąg  
(1)
Lorki  
(1)
Zawadka  
(1)
Międzylesie  
(1)
Jordanów Śląski  
(1)
Nagłowice  
(1)
Szadek  
(1)
Daleszewo  
(1)
Maków Podhalański  
(1)
Wojkowice  
(1)
Dębe Wielkie  
(1)
Rudna Wielka  
(1)
Ciechanki  
(1)
Bukowina  
(1)
Olszówka  
(1)
Kacice  
(1)
Wołów  
(1)
Piekoszów  
(1)
Lgota  
(1)
Turze  
(1)
Biskupie-Kolonia  
(1)
Olsztynek  
(1)
Dąbrowa  
(1)
Bystrzyca Kłodzka  
(1)