Witam i serdecznie zapraszam do zakupu naturalnego miodu pszczelego z mojej pasieki
Produkty pszczele, które oferuje są w 100% naturalne, niestandaryzowane, nie filtrowane, nie przegrzewane. Co zapewnia zachowanie ich wszystkich prozdrowotnych właściwości.
Oferuje dokładnie to co dały mi pszczoły
Cena dotyczy jednego słoika miodu lipowego , jednego słoika miodu nawłociowego i jednego słoika miodu leśnego. Każdy o pojemności 0,9 litra i wadze netto 1,2 kg. Miód odebrany czerwcu, lipcu i wrześniu 2023 r.
Zdjęcie przedstawia miód niedługo po miodobraniu, w tej chwili jest już skrystalizowany.
Miód lipowy jest ceniony ze względu na silne działanie rozgrzewające, napotne, przeciwgorączkowe i wykrztuśne. Odznacza się także wysoką aktywnością antybiotyczną. Miód lipowy pomaga w zapobieganiu i leczeniu grypy, ostrej i przewlekłej choroby przeziębieniowej, anginy, zapaleń zatok obocznych nosa czy infekcji dróg oddechowych. Ze względu na właściwości wykrztuśne jest stosowany do łagodzenia kaszlu, zwłaszcza nocnego.
Produkt wpływa na unormowanie ciśnienia krwi i poprawę działania układu krwionośnego, jest zalecany w chorobach dróg moczowych.Codzienne spożywanie miodu zamiast cukru powoduje odciążenie wątroby i poprawę jej funkcjonowania, co jest efektem lepszej przyswajalności zawartych w miodzie cukrów prostych, a także pozytywnego działania kwasu glukuronowego, wykazującego silne właściwości detoksykacyjne.
Miód lipowy sprawdza się włagodzeniu dolegliwości związanych z chorobami powstającymi na tle nerwowym. Może być skutecznym elementem profilaktyki nerwic czy leczenia bezsenności. Działa uspokajająco, redukuje stres i wycisza.
Dzięki właściwościom przeciwutleniającym (zawdzięcza je dużej zawartości m.in. kwasów fenolowych, flawonoidów, kwasu askorbinowego, karotenoidów i enzymów) miód lipowy może obniżać w znacznym stopniu poziom wolnych rodników ponadtlenkowych. Przyspieszają one procesy starzenia organizmu, a także sprzyjają rozwojowi chorób nowotworowych.
Pszczoły zbierają nektar z kwiatów lipy na przełomie czerwca i lipca.
Proces krystalizacji jak sama nazwa wskazuje to proces, w czasie którego miód zmienia swój stan skupienia z płynnego w stały. Miód krystalizuje tym szybciej im wyższa jest zawartość glukozy w porównaniu z innymi cukrami. Miód lipowy, jak inne miody letnie, krystalizuje w ciągu kilku tygodni.
Miód spadziowo-nektarowy, powstały po części z nektaru roślin miododajnych i spadzi iglastej, łączy w sobie aromat kwiatów z polskich pól i lasów z łagodnością miodu spadziowego. To dzięki temu wyjątkowemu połączeniu, uzyskuje bardzo urozmaicony skład i dość dużą wartość odżywczą. Miód spadziowo-nektarowy jest często niesłusznie lekceważony jako „niegatunkowy”. W rzeczywistości pod względem bogactwa składników niewiele ustępuje on miodom spadziowym, a często przewyższa je smakiem i aromatem.
Stosowany w schorzeniach serca, układu krążenia, leczeniu dróg oddechowych, zaburzeniach trawienia i stanach zapalnych organizmu. Zmniejsza szkodliwe działanie używek: kawy, herbaty, alkoholu. Ma zdolność blokowania ołowiu. Stanowi cenny produkt odżywczy i odnawiający w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego organizmu. Jako miód mieszany, łączy w sobie właściwości lecznicze miodów nektarowych i spadziowych.
Miód spadziowy, jak inne miody letnie, krystalizuje w ciągu kilku tygodni.
Miód nawłociowy był nazywany kiedyś nektarem życia. Oprócz niezwykłych walorów smakowych, odznacza się wieloma właściwościami leczniczymi. W stanie płynnym ma jasnożółtą barwę (od słomkowej, po jasno bursztynową). Dość szybko się krystalizuje. Po tym procesie zmienia kolor na jaśniejszy, a jego konsystencja staje się kremowa. Bardzo łatwo daje się wtedy rozsmarować na pieczywie. W smaku jest on słodki.
Produkt wpływa na unormowanie ciśnienia krwi i poprawę działania układu krwionośnego, jest zalecany w chorobach dróg moczowych. Codzienne spożywanie miodu zamiast cukru powoduje odciążenie wątroby i poprawę jej funkcjonowania, co jest efektem lepszej przyswajalności zawartych w miodzie cukrów prostych, a także pozytywnego działania kwasu glukuronowego, wykazującego silne właściwości detoksykacyjne.
Miód nawłociowy zawiera flawonoidy - głównie rutynę i kwercetynę, które poprawiają ukrwienie żył kończyn dolnych i nerek. W jego skład wchodzą także olejki eteryczne, garbniki, kwasy organiczne i substancje śluzowe. Zawiera on też substancje bakteriobójcze, witaminy i sporą ilość mikroelementów.
Właściwości miodu nawłociowego doskonale sprawdzają się w leczeniu dróg moczowych i skąpomoczu. Łagodzi również objawy kamicy nerkowej. W jego składzie znajduje się wiele substancji odżywczych, które poprawiają ukrwienie narządów wewnętrznych oraz kończyn dolnych. Obecna w nim rutyna uszczelnia naczynia krwionośne, natomiast kwercetyna ma właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. Z tego powodu miód niezwykle korzystnie wpływa na ciśnienie tętnicze krwi i często je obniża. Polecany jest także w celu wzmocnienia mięśnia sercowego, ponieważ zawiera dużo łatwo przyswajalnych cukrów prostych.