Najsmaczniejszy miód lipowy
Miód lipowy uznawany jest przez wielu znawców za najlepszy w smaku miód. Wynika to z jego bogatej zawartości. Miód ten jest trudny w produkcji i zarazem bogaty w składniki wszechstronnie poprawiające nasze zdrowie. Pochodzi on z pyłków kwiatów lipy, których znalezienie bywa trudne, gdyż rzadko można znaleźć większe skupiska tych drzew. Dlatego miód ten jest niezwykle cenny. Jego unikatowość, a także niezwykłe właściwości podkreśla nektar z lipy. Miód lipowy, podobnie jak sam napar z kwiatów lipy posiada właściwości lecznicze. Ma szczególnie korzystny wpływ na dolegliwości górnych dróg oddechowych.
Właściwości
miodu lipowego od lat wykorzystywane są jako pomoc przy przeziębieniu, grypie i schorzeniach dróg oddechowych. Miód lipowy działa przeciwkaszlowo, wykrztuśnie i napotnie. Jest środkiem, którym można wspomagać leczenie zapalenia oskrzeli i płuc, gdyż przyczynia się do szybszego ustępowania stanu zapalnego. Jego działanie antybiotyczne jest efektem kompleksu składników, z których najistotniejszymi są nadtlenek wodoru, flawonoidy i olejki eteryczne. Zwalcza także bakterie (gronkowce i paciorkowce) oraz drożdżaki. Działa lekko moczopędnie, więc jednocześnie obniża nieco ciśnienie tętnicze krwi. Składniki miodu lipowego mają działanie łagodnie rozkurczające i uspokajające, dlatego polecany jest osobom z chorobami układu krwionośnego. Co ciekawe, może być on wykorzystywany jako środek wpływający korzystnie w przypadku chorób ginekologicznych, układu moczowego, a także w schorzeniach reumatycznych. Osoby cierpiące na nerwicę, bezsenność i ciągły stres mogą wspomóc swoją terapię przez codzienne picie napoju słodzonego lipowym nektarem. Oprócz doraźnego działania, miód lipowy ma też działanie długofalowe - ogranicza ryzyko wystąpienia chorób serca i krążenia, pozytywnie wpływa na układ nerwowy i pokarmowy. Regularne spożywanie miodu lipowego wzmacnia układ odpornościowy, a także działa nasennie. Dodatkowo jest on cennym środkiem dla chorych na cukrzycę (niezależną od insuliny; typu II) z uwagi na wysoką zawartość fruktozy.
Jak spożywać miód lipowy?
Korzystne działanie miodu lipowego poznajemy po rozpuszczeniu go w herbacie lub mleku. Trzeba jednak pamiętać, aby napoje te nie były zbyt gorące, ponieważ wysoka temperatura niszczy lecznicze właściwości miodu. W celu wzmocnienia efektu leczniczego miodu powinno się go przyjmować po rozpuszczeniu w naparze z kwiatu lipy, owocu maliny oraz w połączeniu z sokiem z cytryny lub mlekiem.