O przedmiocie

Naturalny miód Majowy Wielokwiatowy 2023r.

Możliwa wysyłka.
Www.miodzik.com

Miód Wielokwiatowy
Miód wielokwiatowy, znany również jako „miód tysiąca kwiatów” bądź „miód nektarowy wielokwiatowy”, to tak naprawdę duża grupa miodów pochodzących z różnych kwiatów, krzewów i drzew, zarówno uprawnych, jak i dziko rosnących, zbieranych z pasiek w różnych lokalizacjach i o różnych porach roku. Dlatego też dwa słoiki miodu wielokwiatowego mogą mieć inny kolor, a nawet odmienne wartości odżywcze i walory smakowe. Tym, co je wszystkie łączy, jest łagodny i bardzo słodki smak, z powodu którego należą do ulubionych przysmaków dzieci.

Miód wielokwiatowy – wartości odżywcze
Miód wielokwiatowy składa się głównie z węglowodanów (glukoza, fruktoza). Poza tym zawiera:

kwasy organiczne (kwas glukonowy, jabłkowy, cytrynowy, pantotenowy),
witaminy (A, B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotyna),
mikro- i makroelementy (krzem, magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, chlor),
enzymy (np. inhibina, lizozym), biopierwiastki i substancje hamujące rozwój drobnoustrojów.

Właściwości miodu wielokwiatowego
Wyróżnia się dwa rodzaje miodu nektarowego wielokwiatowego – w zależności od pory roku, w której został on zebrany. Pierwszy z nich to miód wielokwiatowy wiosenny. Jest to miód o zabarwieniu jasnożółtym, jasnokremowym lub jasnoszarym. W jego skład wchodzą głównie cukry proste. Wśród jego właściwości leczniczych wyróżnić można wspomaganie detoksykacji wątroby oraz regulację pracy układu pokarmowego i układu krążenia. Miód wiosenny jest także sprzymierzeńcem w walce z problemami kardiologicznymi, gdyż zawarta w nim glukoza odżywia mięsień sercowy. Jego spożycie zaleca się w stanach niskiej energii i przy nadmiernym zmęczeniu.

Drugi rodzaj miodu nektarowego wielokwiatowego to miód wielokwiatowy letni (zawierać może nektar lipy, facelii, gorczycy) i jesienno-zimowy (w jego skład wchodzi zwykle gryka, słonecznik). Ma on kolor bursztynowy, herbaciany lub jasnobrązowy. Jest bogatszy w biopierwiastki, enzymy i składniki przeciwdrobnoustrojowe niż miód wiosenny. Z tego względu ma właściwości antybakteryjne, pomaga w przeziębieniu i wzmacnia odporność organizmu. Miód ten jest zalecany przy katarze siennym, astmie oskrzelowej i alergiach pyłkowych. Żucie plastra miodu jesienno-zimowego pomaga odczulić się na pyłki w nim zawarte. Taką kurację należy jednak stosować jedynie pod czujnym okiem lekarza.

Ponadto regularnie spożywany miód wielokwiatowy:
zapobiega chorobom woreczka żółciowego i żołądka,
wspomaga przemianę materii,
działa uspokajająco, wspomagając walkę z nerwicą czy depresją,
przeciwdziała próchnicy zębów.

Zastosowanie miodu wielokwiatowego w sztuce kulinarnej
Miód wielokwiatowy ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jego 100 g to jedynie około 300 kcal. Taka sama ilość cukru to aż 380 kcal. Dlatego miód wielokwiatowy to naturalny, zdrowy i niskokaloryczny substytut cukru w pieczeniu i gotowaniu. Jest on znacznie słodszy od cukru, stąd używa się go mniej, dodatkowo obniżając w ten sposób liczbę spożywanych kalorii. W związku z tym zaleca się używanie go do słodzenia herbaty, kawy czy mleka. Miodu wielokwiatowego można również użyć do produkcji domowej nalewki miodowej. Warto pamiętać, że aby w pełni skorzystać z jego leczniczych właściwości, nie należy go gotować ani dodawać do potraw i napojów gorących (o temperaturze powyżej 45°C), bo wówczas rozkładają się zawarte w nim enzymy i inne cenne substancje.

  • Stan: Nowy
  • Rok zbioru: 2023
  • Miody odmianowe: wielokwiatowy
  • Waga: 1.3 kg
  • Waga produktu z opakowaniem jednostkowym: 1.5 kg
  • Stan opakowania: oryginalne
  • Region pochodzenia: dolnośląskie
  • Produkt nie zawiera: antyzbrylaczy, barwników, drożdży, glutenu, GMO, jajek, konserwantów, laktozy, nabiału, oleju palmowego, orzechów, pestek, pszenicy, soi, substancji zbrylających, tłuszczy trans (utwardzanych)
  • Cechy dodatkowe: bez laktozy, ekologiczne
  • Stan: Nowy
  • Rok zbioru: 2023
  • Miody odmianowe: wielokwiatowy
  • Waga: 1.3 kg
  • Waga produktu z opakowaniem jednostkowym: 1.5 kg
  • Stan opakowania: oryginalne
  • Region pochodzenia: dolnośląskie
  • Produkt nie zawiera: antyzbrylaczy, barwników, drożdży, glutenu, GMO, jajek, konserwantów, laktozy, nabiału, oleju palmowego, orzechów, pestek, pszenicy, soi, substancji zbrylających, tłuszczy trans (utwardzanych)
  • Cechy dodatkowe: bez laktozy, ekologiczne
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: ce63cdab-f809-4bb3-b03f-2484d06524c3

Miód

Drwinia  
(14)
Gliwice  
(13)
Celestynów  
(13)
Raszewy  
(10)
Tomaszowice  
(9)
Bralewnica  
(7)
Łęgonice  
(6)
Sycewo  
(6)
Niechobrz  
(6)
Puławy  
(6)
Braniewo  
(6)
Chodzież  
(6)
Wałcz  
(6)
Czaplinek  
(5)
Łęczna  
(5)
Stargard  
(5)
Gorawino  
(5)
Harbutowice  
(5)
Krężnica Jara  
(4)
Kłodzko  
(4)
Słupca  
(4)
Dyle  
(4)
Krapkowice  
(4)
Muratyn  
(4)
Pudliszki  
(4)
Bartniki  
(4)
Kwileń  
(4)
Płońsk  
(4)
Zgłobice  
(4)
Pisarzowice  
(3)
Żywiec  
(3)
Ubiad  
(3)
Gościno  
(3)
Wągrowiec  
(3)
Skierniewice  
(3)
Teptiuków  
(3)
Głubczyce  
(3)
Gietrzwałd  
(3)
Machowa  
(3)
Pławniowice  
(3)
Grabów nad Prosną  
(2)
Bochnia  
(2)
Rąbień AB  
(2)
Włodawa  
(2)
Nowy Targ  
(2)
Nadarzyce  
(2)
Tarnowo Podgórne  
(2)
Wadowice  
(2)
Kruszyna  
(2)
Ujsoły  
(2)
Dobczyce  
(2)
Kamionki  
(2)
Winnica  
(2)
Zarzysko  
(2)
Gryfice  
(2)
Owczarki  
(2)
Powidz  
(1)
Miłki  
(1)
Kobylin  
(1)
Milejowice  
(1)
Dobroszyce  
(1)
Szczecinek  
(1)
Goleszów  
(1)
Łuków  
(1)
Chybie  
(1)
Koło  
(1)
Kłodawa  
(1)
Suchedniów  
(1)
Trzemeśnia  
(1)
Dołżyca  
(1)
Brwinów  
(1)
Husów  
(1)
Grabówka  
(1)
Kobyłka  
(1)
Klimontów  
(1)
Lutomia Górna  
(1)
Siemiatycze  
(1)
Morąg  
(1)
Zawadka  
(1)
Lorki  
(1)
Jordanów Śląski  
(1)
Szadek  
(1)
Międzylesie  
(1)
Daleszewo  
(1)
Maków Podhalański  
(1)
Dębe Wielkie  
(1)
Rudna Wielka  
(1)
Nagłowice  
(1)
Wojkowice  
(1)
Bukowina  
(1)
Ciechanki  
(1)
Olszówka  
(1)
Kacice  
(1)
Turze  
(1)
Piekoszów  
(1)
Biskupie-Kolonia  
(1)