Sprzedam miód mniszkowy z własnej pasieki, miodobranie maj 2023 roku. Stan obecny zimowy skrystalizowany, kolor żółty, zdjęcia aktualne. Wszystkie moje miody pozyskiwane są w sposób naturalny, bez ingerencji w ich skład i właściwości - co jest gwarancją zachowania leczniczych właściwości i oryginalnego smaku. Miód odsklepiam i odwirowuję ręcznie, przecedzam dwukrotnie, klaruję w odstojniku i w stanie płynnym rozlewam do szklanych słoików (tłoczenie na zimno). Miodu nigdy nie rozgrzewam. Za niedopuszczalne uważam odsklepianie ramek przez parowanie, używanie grzałek do tłoczenia skrystalizowanego miodu czy "poprawiania" stanu w procesie kremowania. Temperatura niszczy wszystko co najcenniejsze w miodzie - właściwości antybiotyczne (inhibinę), enzymy i witaminy.
Miód mniszkowy wyróżnia się bardzo bogatym składem witamin i minerałów, co przekłada się na wysoki poziom właściwości prozdrowotnych. Znajdziemy w nim triterpeny, karotenoidy, białka, a także witaminy B2 i C oraz wiele biopierwiastków jak żelazo, potas, mangan i fosfor. Zawiera cukry proste z przewagą fruktozy oraz cholinę, która ma zbawienny wpływ szczególnie na wątrobę. Miód z mniszka lekarskiego wspomaga układ trawienny, pracę żołądka, łagodzi nadkwasotę. Stosowany jest również w chorobach serca i woreczka żółciowego, nerek, pęcherza, w dolegliwościach reumatycznych oraz chorobach dróg moczowych.
Znacznie wzmacnia układ odpornościowy oraz przyspiesza gojenie się ran. Zalecany podczas długotrwałej kuracji antybiotykowej, ze względu na działanie osłonowe.
Pochodzenie miodu to pasieka własna - Różanka, z zarejestrowaną sprzedażą pod nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii, numer pozwolenia RHD10023526. Miody odbieram zawsze dojrzałe korzystając z refraktometru mierzącego zawartość wody, wskazania tegoroczne dla tego miodu to 16%, co jest bardzo dobrą wartością (norma krajowa 20%).
Pszczoły prowadzę w drewnianych ulach korpusowych, co uważam za zgodne z pszczelarstwem naturalnym, tradycyjnym i proekologicznym. Miód odbieram tylko z nadstawek (półkorpusów), które pojawiają się w ulach tylko na czas noszenia przez pszczoły nektaru. Pozwala mi to całkowicie wykluczyć zawartość w miodzie cukru podawanego jesienią do podkarmiania i pozostałości środków przeciwko warrozie pszczół. Nie ma pasiek wolnych od warrozy, dlatego warto zwrócić uwagę aby miód, który nabywamy był wolny od leku amitrazy i jego pochodnych, a co nie zawsze na polskim rynku jest takie oczywiste.
Pasieka nie jest zbyt liczna, dzięki temu mogę zadbać o ekologiczne prowadzenie pszczół i przygotowanie miodu jak najbardziej zdrowego, na potrzeby rodzinne. Sprzedaję pojawiające się nadwyżki z miodobrań.
Charakter pasieki stacjonarny, lokalizacja we własnym ogrodzie, co widać na zdjęciach. Wszystkie pożytki pszczele znajdują się w sąsiedztwie. Widzę dokładnie jakie są oblatywane przez pszczoły i jaki nektar w danym czasie jest znoszony do ula.
Cena za słoik 0.9 l, masa netto miodu 1.25 kg. Gwarantuję solidność pakowania (karton, przekładki, folia bąbelkowa).
Dla stałych klientów, którzy razem w kilku zakupach lub jednorazowo nabędą 15 moich miodów - miód rzepakowy gratis. Wysyłka z zamówieniem.
Zapraszam.