O przedmiocie

Miód odsklepinowy.
Naturalny 100% Miód odsklepinowy powstały w sposób tradycyjny bez użycia wirówki, odsączony z odsklepin woskowych.
Miód z odsklepin zawiera wszystkie związki eteryczne których nie posiada tradycyjnie wirowany Miód dostępny wszędzie w sprzedaży. Ma specyficzną oleistą strukturę. Jest najzdrowszy ze wszystkich dostępnych miodów. Skrystalizowana konsystencją miodu odsklepinowego jest rozciągliwa, jednolita. Miód jest twardy, gęsty i mazisty bez grudek. Jego kolor zależy od miodu z jakiego pochodzi.
Miód w siedemdziesięciu pięciu procentach składa się z węglowodanów. W jednym gatunku miodu może znajdować się nawet 30 różnych rodzajów cukru. Ta różnorodność wynika z rozmaitych źródeł pozyskiwania nektaru i spadzi. Poza tym przyczynia się do niej działanie wielu enzymów, które przekształcają jeden rodzaj cukru w inny. Powszechnie wiadomo że cukier to biała śmierć. Dlaczego zatem Miód uważa się za zdrowy przysmak? Podstawowymi cukrami zawartymi w miodzie są fruktozą i glukoza. Oba są zaliczane do cukrów prosty. Cukier rafinowany, jakiego używamy na codzień to sacharoza (dwucukier). Podczas wchłaniania przez ścianę jelita jest on rozkładany na cukry proste i wprowadzany do krwioobiegu. Organizm potrzebuje witaminy B, aby rozłożyć wielocukry. Wykorzystuje zatem jej rezerwy. Sacharoza jest rozkładana na glukozę i fruktozę. Glukoza to węglowodan, który najszybciej trafia do krwioobiegu, dlatego kilka minut po posiłku poziom cukru gwałtownie wzrasta. Aby utrzymać jego prawidłową wartość, trzustka produkuje hormon zwany insuliną. Sprawia on, że cukier z krwi jest transportowany do komórek ciała i dostarcza in energię. Im więcej glukozy dostaje się do krwi tym więcej wytwarza się insuliny. Wysoka zawartość tego hormonu powoduje, że cukier jest bardzo szybko usuwany z krwioobiegu. Zupełnie inaczej przyswaja się fruktoza. Jest ona transportowana do krwioobiegu na zasadzie dyfuzji, kiedy poziom jej nasycenia jest wyższy w jelicie cienkim niż we krwi. Doskonale wchłania się do krwioobiegu przez nabłonek jelitowy. Proces przysfajania fruktozy nie stanowi obciążenia dla trzustki dlatego fruktoza jest bezpieczna dla diabetyków. Poziom cukru po jej spożyciu podnosi się wolniej i przez dłuższy czas utrzymuje stała wartość. Dzięki temu organizm dłużej zachowuje energię. W przeciwieństwie do glukozy fruktoza jest metabolizowana przez wątrobę. Przedostaje sie do niej i tam jest przekształcana w glokogen, a następnie w glukozę. Oprócz węglowodanów Miód zawiera wiele innych składników odżywczych i leczniczych. Można je podzielić na dwie grupy- czynniki antybakteryjne i przeciwutleniacze. Antybiotyczne właściwości Miód zawdzięcza oksydazie glukozy. Enzym ten powoduje utlenianie glukozy do kwasu glukonowego. W reakcji powstaje nadtlenek wodoru który ma właściwości antyseptyczne i antybakteryjne. W medycynie stosowany jest do dezynfekcji ran i skaleczeń. Kwas glukonowy wraz z innymi kwasami przyczynia się do zachowania w miodzie kwaśnego środowiska, które hamuje rozwój bakterii i drożdży. Dzięki temu miód wykazuje właściwości bakteriobójcze. Zawarte w miodzie flawonoidy i kwasy fenolowe mają podobne działanie: przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwzakrzepowe a także co ostatnio podkreśla się coraz częściej- przeciwnowotworowe. Ich zawartość zależy od odmiany miodu. W miodach odkryto również wiele antyoksydantów (przeciwutleniaczy) , które wychwytują wolne rodniki. Należą do nich witaminy A,E,C oraz enzymy ( np. katalaza, peroksydaza). Spowalniają one proces starzenia się.
Pszczoły znoszą nektar do sześciokontnych komórek w plastrze. Gdy komorki zapełnione są odparowanym nektarem, pokrywają odparowany miód warstwą wosku, która chroni dojrzały pszczeli pokarm przed czynnikami zewnętrznymi. Należy zaznaczyć że to jest najwyższej jakości, dziewiczy niczym nie zanieczyszczony wosk. Podczas odparowywania Pszczoły wielokrotnie przekazują między sobą miód dodając do niego za każdym razem swoje lecznicze enzymy. To właśnie te enzymy mają lecznicze właściwości, które przypisujemy miodom. Podczas miodobrania, za pomocą widelca do odsklepiania oddziela się wosk od ramki z miodem. Część miodu pozostaje na oderwanym czy też odsklepionym wosku pszczelim.
Miód z odsklepin ma niesamowite właściwości lecznicze. Górna warstwa miódu pod woskiem zawiera od kilku do kilkunastu razy więcej lotnych substancji ( ketonów, aldehydów) pochodzących z enzymów pszczół, propolisu i zebranego nektaru. Tak uzyskany wosk nasączony miodem potocznie nazywamy odsklepinami. Odsklepiny pizostawia się na sitach do odsączenia miodu. Miód odsklepinowy powstaję ze skapywania pozostałości miodu z odsklepin. Jest to żmudny i pracochłonny proces, dlatego większość pszczelarzy zamiast pozyskiwać najzdrowszy miód oddaje go spowrotem do ula dla pszczół, wyrzuca lub przetapia na wosk. Ilość uzyskanego miodu z odsklepin jest nie duża. Uzyskujemy tylko jeden słoik miodu z odsklepin na około 70-80 odwirowanych słoików miodu. Czyli pszczelarz który pozyskuje w sezonie około 1000 słoików miodu będzie dysponował zaledwie 12-13 słoikami miodu odsklepinowego. Podczas odworowania miodu w miodarce traci się część związków lotnych i olejków eterycznych. Dzięki temu że miód odsklepinowy ścieka z wosku, wszystkie zdrowotne związki zachowuje.
Substancje lotne w miodzie odsklepinowym mają niską temperaturę wrzenia wynosząca od 40 do 70 stopni C. Po spożyciu miodu i ogrzaniu w jamie ustnej związki lotne parują. Łyżeczkę miodu należy trzymać w jamie ustnej do rozpuszczenia przy pomocy śliny. Opary dostają się poprzez kanały jamy nosowej dostają się przede wszystkim wprost do kanałów zatok i oczywiście działają przeciwzapalnie, dezynfekując zatoki, ułatwiają spływanie śluzu zalegającego w zatokach. Substancje lotne i olejki eteryczne leczą też choroby górnych dróg oddechowych.
Mając na uwadze , że mało który pszczelarz zajmuje się pozyskiwaniem miódu odsklepinowego, jego znikomą Ilośćią można śmiało powiedzieć że zakup 100% miodu odsklepinowego graniczy z przysłowiowym cudem. Jednak u nas zakupią Państwo 100% naturalny Miód odsklepinowy ponieważ my swoją pasiekę prowadzimy z pełnym zaangażowanie, miłością, pasją do pszczół. Wiedzą przekazywana z dziada pradziada dlatego też w swojej ofercie posiadamy miód odsklepinowy. Nasza pasieka powiększa się z roku na rok dlatego też obecnie posiadamy około 300 pni pszczelich. Cena miodu odsklepinowego jest adekwatna do jakości i nakładu pracy. Z całego serca polecam nasz miód odsklepinowy. Zapraszam do zakupu. Ilość ograniczona.
Przy zakupie 2 słoików Trzeci słoik otrzymacie Państwo Gratis

  • Stan: Nowy
  • Konsystencja: stały
  • Miody odmianowe: wielokwiatowy
  • Rodzaj: miód nektarowy
  • Cechy dodatkowe: raw (surowe)
  • Produkt nie zawiera: nie dotyczy, oleju palmowego, glutenu, laktozy, pszenicy, konserwantów, barwników, antyzbrylaczy, soi, pestek, tłuszczy trans (utwardzanych), cukru, cholesterolu, nabiału, jajek, drożdży, substancji zbrylających, GMO, orzechów
  • Region pochodzenia: Polska
  • Stan opakowania: oryginalne
  • Waga: 0.650 kg
  • Rok zbioru: 2023
  • Nazwa handlowa: Miód odsklepinowy
  • Stan: Nowy
  • Konsystencja: stały
  • Miody odmianowe: wielokwiatowy
  • Rodzaj: miód nektarowy
  • Cechy dodatkowe: raw (surowe)
  • Produkt nie zawiera: nie dotyczy, oleju palmowego, glutenu, laktozy, pszenicy, konserwantów, barwników, antyzbrylaczy, soi, pestek, tłuszczy trans (utwardzanych), cukru, cholesterolu, nabiału, jajek, drożdży, substancji zbrylających, GMO, orzechów
  • Region pochodzenia: Polska
  • Stan opakowania: oryginalne
  • Waga: 0.650 kg
  • Rok zbioru: 2023
  • Nazwa handlowa: Miód odsklepinowy
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: b7c4c71f-0265-41e1-9810-6d5a93693824

Miód

Drwinia  
(14)
Celestynów  
(13)
Gliwice  
(13)
Raszewy  
(10)
Bralewnica  
(7)
Łęgonice  
(6)
Chodzież  
(6)
Braniewo  
(6)
Puławy  
(6)
Sycewo  
(6)
Niechobrz  
(6)
Stargard  
(5)
Łęczna  
(5)
Gorawino  
(5)
Harbutowice  
(5)
Krapkowice  
(4)
Kłodzko  
(4)
Krężnica Jara  
(4)
Zgłobice  
(4)
Kwileń  
(4)
Muratyn  
(4)
Płońsk  
(4)
Pudliszki  
(4)
Dyle  
(4)
Bartniki  
(4)
Słupca  
(4)
Głubczyce  
(3)
Skierniewice  
(3)
Pisarzowice  
(3)
Wągrowiec  
(3)
Żywiec  
(3)
Gościno  
(3)
Gietrzwałd  
(3)
Ubiad  
(3)
Machowa  
(3)
Pławniowice  
(3)
Teptiuków  
(3)
Grabów nad Prosną  
(2)
Bochnia  
(2)
Żarki  
(2)
Rąbień AB  
(2)
Włodawa  
(2)
Nowy Targ  
(2)
Nadarzyce  
(2)
Tarnowo Podgórne  
(2)
Wadowice  
(2)
Kruszyna  
(2)
Ujsoły  
(2)
Dobczyce  
(2)
Kamionki  
(2)
Winnica  
(2)
Zarzysko  
(2)
Gryfice  
(2)
Owczarki  
(2)
Milejowice  
(1)
Miłki  
(1)
Kobylin  
(1)
Łuków  
(1)
Chybie  
(1)
Dobroszyce  
(1)
Szczecinek  
(1)
Goleszów  
(1)
Koło  
(1)
Suchedniów  
(1)
Kłodawa  
(1)
Dołżyca  
(1)
Trzemeśnia  
(1)
Brwinów  
(1)
Husów  
(1)
Grabówka  
(1)
Kobyłka  
(1)
Klimontów  
(1)
Lutomia Górna  
(1)
Morąg  
(1)
Lorki  
(1)
Zawadka  
(1)
Międzylesie  
(1)
Jordanów Śląski  
(1)
Nagłowice  
(1)
Szadek  
(1)
Daleszewo  
(1)
Maków Podhalański  
(1)
Wojkowice  
(1)
Dębe Wielkie  
(1)
Rudna Wielka  
(1)
Ciechanki  
(1)
Bukowina  
(1)
Olszówka  
(1)
Kacice  
(1)
Wołów  
(1)
Piekoszów  
(1)
Turze  
(1)
Biskupie-Kolonia  
(1)
Olsztynek  
(1)
Dąbrowa  
(1)
Bystrzyca Kłodzka  
(1)