Witam i serdecznie zapraszam do zakupu naturalnego miodu pszczelego z mojej pasieki
Produkty pszczele, które oferuje są w 100% naturalne, niestandaryzowane, nie filtrowane, nie przegrzewane. Co zapewnia zachowanie ich wszystkich prozdrowotnych właściwości.
Oferuje dokładnie to co dały mi pszczoły
Cena dotyczy jednego słoika miodu spadziowo-nektarowego i jednego słoika miodu rzepakowego, każdy o pojemności 0,9 litra i wadze netto 1,2 kg. Miód odebrany w maju i czerwcu 2023 roku
Miód spadziowo-nektarowy, powstały po części z nektaru roślin miododajnych i spadzi liściastej, łączy w sobie aromat kwiatów z polskich pól i lasów z łagodnością miodu spadziowego. To dzięki temu wyjątkowemu połączeniu, uzyskuje bardzo urozmaicony skład i dość dużą wartość odżywczą. Miód spadziowo-nektarowy jest często niesłusznie lekceważony jako „niegatunkowy”. W rzeczywistości pod względem bogactwa składników niewiele ustępuje on miodom spadziowym, a często przewyższa je smakiem i aromatem.
Stosowany w schorzeniach serca, układu krążenia, leczeniu dróg oddechowych, zaburzeniach trawienia i stanach zapalnych organizmu. Zmniejsza szkodliwe działanie używek: kawy, herbaty, alkoholu. Ma zdolność blokowania ołowiu. Stanowi cenny produkt odżywczy i odnawiający w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego organizmu. Jako miód mieszany, łączy w sobie właściwości lecznicze miodów nektarowych i spadziowych.
Proces krystalizacji jak sama nazwa wskazuje to proces, w czasie którego miód zmienia swój stan skupienia z płynnego w stały. Miód krystalizuje tym szybciej im wyższa jest zawartość glukozy w porównaniu z innymi cukrami. Miód spadziowy, jak inne miody letnie, krystalizuje w ciągu kilku tygodni.
Właściwości miodu rzepakowego docenią przede wszystkim osoby, które mają kłopoty z ciśnieniem i sercem, chorzy na miażdżycę. Zalety miodu wykorzystuje się w kosmetyce – jest to składnik maseczki na twarz czy włosy.
Substancje zawarte w miodzie rzepakowym stymulują metabolizm organizmu. Sprawdzi się w trakcie leczenia stanów zapalnych dróg oddechowych. Wzmacnia serce, dzięki zawartości potasu i magnezu normalizuje ciśnienie krwi. Miód rzepakowy regeneruje organizm osłabiony wysiłkiem psychicznym lub fizycznym. Wspomaga pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego, wpływa korzystnie na układ pokarmowy – pomaga pozbyć się zgagi i wrzodów. Miód wykorzystuje się jako lek na oparzenia – po przyłożeniu w podrażnione miejsce chroni skórę przed powstaniem pęcherzy i rozwojem zakażenia. Miód rzepakowy jest najszybciej przyswajalny przez organizm, w porównaniu z innymi miodami.
Miód rzepakowy jest bardzo słodki, dlatego niektórzy słodzą nim kawę, herbatę, ciasta. Niestety – wysoka temperatura niszczy właściwości odżywcze miodu, dlatego aby cieszyć się pełnią smaku, ale i zdrowia, należy dodawać go do produktów, których temperatura nie przekracza 40 stopni. Miód rzepakowy wzmacnia organizm, dostarcza dużo glukozy, jest o wiele zdrowszy niż słodycze. Świetnie sprawdza się mieszanka: ciepła woda z miodem i cytryną. Kiedy organizm jest osłabiony najlepiej zaczynać dzień od takiego bardzo zdrowego izotoniku.
Pszczoły zbierają nektar z rzepaku w maju. Miód rzepakowy bardzo szybko się krystalizuje – kilka dni po miodobraniu. W stanie płynnym jest bezbarwny lub słomkowy, po krystalizacji – biały bądź kremowy.