Miód spadziowy 900ml z własnej pasieki zlokalizowanej na terenie leśnym.
Więcej o mojej pasiece na stronie www oraz facebook pasiekagajowego pl
Miód spadziowy jest najczęściej ciemny z odcieniem zielonkawym lub szarym i sprawia wrażenie jakby przybrudzonego. W stanie płynnym jest prawie czarny, po skrystalizowaniu rozjaśnia się, ale bywa też od żółto-brązowego (spadź liściowa) do ciemnobrązowego (spadź iglasta). Miody spadziowe z drzew liściastych mają nieprzyjemny smak, a z drzew iglastych - łagodny, lekko żywiczny.
Miód ze spadzi z uwagi na działanie moczopędne, przeciwzapalne i dezynfekujące znalazł zastosowanie w leczeniu chorób układu moczowego stawów. Poza tym wykorzystywany jest w leczeniu chorób dróg żółciowych, wątroby i jelit.
Warte uwagi są także walory odżywcze, wzmacniające i odnawiające miodu ze spadzi liściastej.
Miód ten ma bardzo szerokie zastosowanie w zapobieganiu chorobom i w lecznictwie. Jego cenną właściwością jest działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwkaszlowe. Stosowany jest wspomagająco w chorobach dolnych dróg oddechowych, takich jak zapalenie oskrzeli, zapalenie płuc i gruźlica. Ważnym wskazaniem w przyjmowaniu tej odmiany miodu są choroby serca i naczyń krwionośnych, m.in. miażdżyca mięśnia sercowego, zakrzepowe zapalenie żył oraz guzki krwawnicze odbytu (hemoroidy). Korzystnie wpływa na chorych z nerwicą serca. Miód ten znalazł zastosowanie w chorobach układu pokarmowego. Reguluje trawienie, działa łagodnie przeczyszczająco, a także zapobiegająco przy biegunkach. Leczy stany zapalne jelit. Poza tym ma korzystne działanie w chorobach nerek i układu moczopłciowego, a mianowicie w zapaleniu pęcherza moczowego, zapaleniu nerek, kamicy nerkowej i zapaleniu gruczołu krokowego.
Jest zalecany osobom z hipowitaminozą i anemią, szczególnie dzieciom. Ma również działanie ochraniające przed promieniowaniem jonizującym i jest stosowany w zaburzeniach przemiany węglowodanowej, czyli cukrzycy.