Miód wielkokwiatowy
Miód wielokwiatowy, znany również jako „miód tysiąca kwiatów” bądź „miód nektarowy wielokwiatowy”, to tak naprawdę duża grupa miodów pochodzących z różnych kwiatów, krzewów i drzew, zarówno uprawnych, jak i dziko rosnących, zbieranych z pasiek w różnych lokalizacjach i o różnych porach roku. Dlatego też dwa słoiki miodu wielokwiatowego mogą mieć inny kolor, a nawet odmienne wartości odżywcze i walory smakowe. Tym, co je wszystkie łączy, jest łagodny i bardzo słodki smak, z powodu którego należą do ulubionych przysmaków dzieci.
Miód wielokwiatowy ma zbawienny wpływ na naszą psychikę – pomaga się rozluźnić, odprężyć i ukoić skołatane nerwy. Ze względu na zawartość cukrów prostych (głównie glukozy i fruktozy) polecany jest w stanach przemęczenia, a także wyczerpania psychicznego i fizycznego.
Miód wielokwiatowy – wartości odżywcze
Miód wielokwiatowy składa się głównie z węglowodanów (glukoza, fruktoza).
Poza tym zawiera:
kwasy organiczne (kwas glukonowy, jabłkowy, cytrynowy, pantotenowy),
witaminy (A, B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotyna),
mikro- i makroelementy (krzem, magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, chlor),
enzymy (np. inhibina, lizozym), biopierwiastki i substancje hamujące rozwój drobnoustrojów.