MIÓD RZEPAKOWY
Miód rzepakowy to jeden z najbardziej rozpoznawalnych miodów z naszego kraju - a to ze względu na duże uprawy rzepaku w Polsce. Na przełomie kwietnia i maja często można podziwiać żółte pola kwitnącego rzepaku. Rzepak jest rośliną niezwykle miododajną, daje on pszczołom znaczne ilości pyłku, ale też ogromne ilości nektaru. Kwiaty rozkwitają od wczesnego ranka do późnego popołudnia zapewniając pszczołom pracowity dzień.
Miód rzepakowy jest pierwszym miodem pozyskiwanym w ciągu roku. Bardzo szybko się krystalizuje, często tuż po wyjęciu z ula, zmieniając barwę ze słomkowej na kremową. Posiada kremową, jedwabistą konsystencję, uchodzi także za jeden z najsłodszych miodów. Szybko krystalizuje. Po zakończeniu procesu krystalizacji jego kolor staje się biały - to nic złego! Wręcz przeciwnie - uważa się, że taki miód jest bardziej wartościowy i nie zmienia to jego właściwości.
Duża zawartość glukozy czyni go szczególnie cennym w leczeniu chorób serca, głównie naczyń wieńcowych i układu krążenia. Stabilizuje ciśnienie krwi i hamuje procesy miażdżycowe. Wspomaga podstawową terapię w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy przyśpieszając gojenie stanu zapalnego. Oczyszcza wątrobę i wspomaga wydzielanie soków żółciowych. W przypadku lekkich oparzeń szybkie posmarowanie miodem rzepakowym zapobiega powstawaniu pęcherzy i chroni przed rozwojem zakażenia. Regeneruje organizm w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego.