OLEJ RYDZOWY Z LNIANKI SIEWNEJ TŁOCZONY TRADYCYJNIE 500 ML
-Tłoczony na zimno
-Nierafinowany
-Niefiltrowany
-Zawsze świeży
-100 % naturalny
Oferowany olej tłoczymy sami w naszym małym gospodarstwie na bieżąco, w niewielkich ilościach pod zamówienie klienta. Wysyłamy w pierwsze dni tygodnia, tak aby wysyłka nie została wydłużona przez weekend.
Olej po wytłoczeniu ulega procesowi sedymentacji, który polega na naturalnym opadnięciu niewielkich drobinek nasion i osadu na dno naczynia. Po przelaniu tworzenie się niewielkiego osadu na dnie butelki również jest zjawiskiem naturalnym i świadczy o tradycyjnej metodzie produkcji oleju.
Olej tłoczymy na zimno na prasie ślimakowej w temperaturze do 38°C, co gwarantuje zachowanie wartości odżywczych oleju i walorów smakowych.
Olej zamieszczony jest w ciemnej butelce, co wpływa na jego jakość i trwałość. Ciemna, szklana butelka chroni przed światłem, nie wchodzi w reakcję z zawartością i pomaga zachować wartościowe składniki. Zapobiega to również przedwczesnemu jełczeniu oleju.
KILKA SŁÓW O WŁAŚCIWOŚCIACH OLEJU RYDZOWEGO
Olej rydzowy jest cennym źródłem kwasów omega-3 i omega-6 i cechuje się ich korzystną proporcją. Kwasy te są niezbędne w prawidłowej diecie, wspierają funkcjonowanie mózgu, spowalniają starzenie się komórek i wzmacniają odporność. Olej z lnianki zawiera witaminy A, E oraz z grupy B, a także lecytynę. Znajdują się w nim również lignany i błonnik, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie jelit, regulują perystaltykę i i przeciwdziałają zaparciom. Działa przeciwzapalnie, pielęgnuje skórę i włosy. Jest świetnym dodatkiem do dań.
Zachęcamy do zapoznania się z prozdrowotnym działaniem oleju rydzowego na odporność, układ krwionośny czy układ nerwowy.
KILKA SŁÓW O NAS
Mieszkamy na Podkarpaciu, gdzie czyste powietrze kołysze łuszczyny naszych zbóż, a góry uważane są za enklawę pierwotnej przyrody. Jako miłośnicy zdrowego żywienia otworzyliśmy małą, rodzinną olejarnię. Olej rydzowy uczyniliśmy naszym pierwszym produktem. Bogactwo witamin i wartości odżywcze w nim zawarte sprawiają, że wraca na polskie stoły i staje się popularny we współczesnej dietetyce. Stał się nieodłącznym elementem również naszego żywienia.
Na każdym etapie od posiania, poprzez zebranie nasion i tłoczenie oleju dbamy o jakość.
Karpackie Pole zaprasza miłośników zdrowego żywienia!