Proszę nie sugerować się datą produkcji widniejącej na zdjęciu!
Zapraszam do zakupu naszych olei wytwarzanych procesem ekologicznym czyli tłoczonych na zimno.
Wraz z żoną w naszym domu na wsi z czystych, naturalnie wysuszonych nasion, w małych ilościach tłoczymy właśnie te zdrowe oleje.
Nasze oleje są:
- tłoczone na zimno
- nierafinowane
- niefiltrowane, zawierają osad
- z pierwszego tłoczenia
- 100% naturalne
- bez konserwantów
Spełniamy wszystkie warunki by olej nasz był zaliczony do tak zwanego oleju budwigowego. (dot. oleju lnianego)
Przydatność do spożycia zależy od sposobu przechowywania i rodzaju oleju; przeważnie jest to od 3 do 6 miesięcy od daty wytłaczania.
Najlepsze warunki przechowywania to:
Temperatura od 4 do 8°C i chronienie przed światłem!
Wykorzystujemy nasiona z ekologicznej* hodowli, potwierdzonej certyfikatem, co gwarantuje, że ziarno jest zdrowe, wolne od szkodliwego randapu i glifosatu !
Oleje nasze są wytłaczane na bieżąco w małych partiach!
Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym, powstaje po wytłoczeniu oleju, który nie jest filtrowany. Naturalny osad to drobinki nasion powstałe w wyniku tłoczenia.
Sedymentacja osadu w olejach nie filtrowanych jest procesem naturalnym.
Przed użyciem trzeba wstrząsnąć butelką, aby wzbudzić osad. Olej ten zawiera cenne składniki bioaktywne, np. osad w oleju lnianym jest bogaty w lignany, małe cząstki włókniste znajdujące się w zewnętrznej okrywie ziaren lnu. Lignany mają bardzo cenne właściwości zdrowotne opisane między innymi przez Dr. Budwig - stąd nazwa olej „budwigowy”.
Cennik: 0,25 L 0,5L
Olej lniany 23,00 zł. / 44,00 zł.
Olej rzepakowy* 21,00 zł / 40,00 zł.
Olej z pestek dyni 38,00 zł. / 74,00 zł.
Olej z czarnuszki Indyjskiej 46,00 zł. / 90,00 zł.
Olej z wiesiołka 60,00 zł. / 118,00 zł
Olej z ostropestu* 33,00 zł. / 64,00 zł
*Oleje z nasion ekologicznych to w tej chwili olej rzepakowy i z ostropestu.
Pozostałe nasiona kupujemy od rolników, którzy uprawiają małe ilości i suszą w warunkach naturalnych bez użycia randapu i glifosatu!
Produkcja wytłaczania jest pod nadzorem Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.