Oliwa z oliwek to podstawa diety śródziemnomorskiej. Jego skład chemiczny, a zwłaszcza wysoka zawartość kwasów tłuszczowych, czyni go szczególnie korzystnym dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera wysoki procent jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz antyoksydanty, które chronią przed tzw. stresem oksydacyjnym, powodującym starzenie. Tłuszcze jednonienasycone są uważane za „dobre tłuszcze” i są związane z redukcją chorób układu krążenia, ponieważ obniżają poziom „złego cholesterolu” (LDL) i trójglicerydów. Pomaga w trawieniu innych substancji tłuszczowych poprzez stymulację wydzielania lipazy trzustkowej.
Przyczynia się do syntezy witaminy F, pomaga w przyjmowaniu i wchłanianiu innych witamin, takich jak A, D, E i K, dzięki czemu jest bogatym źródłem energii.
Zwiększa siły obronne organizmu, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania Ośrodkowego Układu Nerwowego i sprawnego rozwoju organizmu w okresie dzieciństwa. Zapobiega niektórym chorobom wątroby, miażdżycy i innym chorobom układu krążenia. Przyczynia się do leczenia cukrzycy. Spowalnia starzenie się skóry.
Regularne spożywanie oliwy z oliwek obniża ciśnienie krwi i chroni wątrobę przed uszkodzeniem komórek związanym ze stresem oksydacyjnym.