Opieńka miodowa to grzyb blaszkowy o dość małych owocnikach występujących zwykle w dużych skupiskach wokół pni i korzeni drzew. Sezon na opieńki miodowe trwa od sierpnia do końca listopada.
Głównymi składnikami opieńki miodowej (oprócz wody) są cukry, białka i tłuszcze. Zawiera ona także niewielkie ilości soli mineralnych, między innymi fosfor, sód
i wapń.
Badania dowodzą, że opieńki wykazują silne działanie przeciwutleniające, obniżają poziom cukru we krwi oraz poprawiają funkcjonowanie mózgu.
Smakosze cenią opieńki miodowe za ich delikatny smak i aromat przypominający nieco ser Camembert.
Oprócz wielu korzyści zdrowotnych, opieńki miodowe są smaczne, wszechstronne
i łatwe do spożycia. Mają lekko słodki, ale ziemisty smak i wyraźną, ciągnącą się konsystencję. Opieńki najlepiej smakują w postaci marynowanej.
Do przygotowania marynowanych opieniek potrzebujemy : wody, octu, cukru i soli, cebuli oraz przypraw : liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca, pieprz czarny
w ziarnie.
Z wszystkich wyżej wymienionych składników gotujemy zalewę, do której wrzucamy cebulę pokrojoną w półtalarki i odgotowane opieńki. Gotujemy wszystko około 10 minut, po czym nakładamy na gorąco do słoików.
Sloik ma pojemność 200 ml.