OPOPONAX, OPOPANAX – nazywany również słodką mirrą, pozyskiwany jest z śródziemnomorskich krzewinek z gatunku Opopanax chironium. Sok/żywicę uzyskuje się poprzez suszenie na słońcu łodyg roślin bądź – szybciej – poprzez destylację parową.
Przez wiele stuleci opoponax [z greckiego opos – sok roślinny i panaks – wszystko leczący] był powszechnie stosowanym lekiem na wszelkie dolegliwości, leczyć miał nawet astmę, histerię czy hipochondrię. Obecnie stosowany przede wszystkim w przemyśle perfumeryjnym. W czystej formie ma postać gęstego, miodowego płynu zastygającego w nieregularne, czerwono-żółtawe granulki; kwaśno-gorzki smak i lekko grzybny zapach, który po zapaleniu daje balsamiczno-drzewny, lekko lawendowy aromat. Stosowany jest do utrwalania perfum, wzbogaca kompozycje zapachowe o ciepłe, żywiczne akordy. Zastępuje wiele nut zwierzęcych.