Aronia zaliczana jest do tzw. superfoods, czyli jedzenia o fantastycznym wpływie na nasze zdrowie. Czy to prawda? Jakie właściwości ma aronia? Czy każdy może ją spożywać? Jakie przetwory można z niej zrobić?
Aronia – właściwości zdrowotne
Aronia jest niesamowitą rośliną - jej owoce można uznać za naturalne lekarstwo na wiele chorób cywilizacyjnych. Pomagają w zapobieganiu m.in. nadciśnieniu, miażdżycy, schorzeniom oczu. Niektórzy naukowcy uważają nawet, że aronia może zmniejszać ryzyko nowotworów!
Jakie wartości zdrowotne posiada aronia?
Aronia jest bogatym źródłem wielu drogocennych dla zdrowia składników. Zacznijmy odbioflanoidów, czyli witaminy P. Są one bardzo ważnymi przeciwutleniaczami. Co więcej, w owocach aronii znajdują się także krewni bioflanoidów, czyliflawonoidy: rutyna i kwercetyna, antocyjany, leukocyjany i katechiny. Wszystkie razem tworzą grupę zwalczania wolnych rodników!
Ponadto w aronii znajdziemy żelazo, wapń, molibden, miedź, jod, bor, mangan oraz witaminy C, B2, B3, B9 oraz E.