O przedmiocie

Surströmming (szw. kiszony śledź) – szwedzki przysmak ze sfermentowanych śledzi bałtyckich. Przysmak ten jest elementem tradycyjnej szwedzkiej kuchni od XVI wieku.

Duża ilość soli jest wykorzystywana do zapobiegania gniciu ryby. Proces fermentacji trwa co najmniej 6 miesięcy co daje lekko słonawy posmak ryby i charakterystyczny silny zapach i nieco kwasowy smak.

Kiedy puszka z zawartością jest otwierana, zawartość wydziela silny i przytłaczający odór. Według japońskich badań, świeżo otwarta puszka surströmmingu ma jeden z najbardziej wstrętnych zapachów spośród dań na świecie, nawet bardziej niż podobne fermentowane rybne dania takie jak Koreańskie hongeohoe albo Japońskie kusaya.

JAK POWSTAJE SURSTROMMING?

Bałtycki śledź jest łowiony w okresie wiosny w momencie gdy jest jeszcze przed tarłem. Ryby umieszczane są w beczkach w specjalnej solankowej zalewie przez kilka tygodni gdzie w odpowiedniej temperaturze następują procesy fermentacji. Na początku lipca doskonale zakonserwowane śledzie są zamykane w szczelne puszki.

Proces kiszenia i fermentacji nadal postępuje dzięki czemu większość puszek po pewnym czasie ma lekko wypukłe dekle - od naprodukowanych wewnątrz gazów.

Oryginalna północnoszwedzka specjalność, odstrasza nawet krety! Surströmming, ryby w puszce. Dlatego puszki Surströmming wybrzuszają się. Wyjątkowa ryba! Szwedzki delikates. Surströmming to konserwa chłodzona! Wskazówka: po dostawie należy przechowywać w lodówce w temperaturze 4-6°C do spożycia

Salteriet została założona w latach 40. w Skagshamn przez Göstę Hanella, kiedy II wojna światowa była w najgorszej fazie. Skagshamn jest pięknie położone na skraju wybrzeża, wzdłuż wysokiego wybrzeża i było naturalnym miejscem wydobywania soli. Posiadanie własnego doku i portu sprawiło, że lokalizacja była bardzo odpowiednia, choć nieco odizolowana.

  • Stan: Nowy
  • Nazwa handlowa: Surstromming Roda Ulven
  • Waga: 0.40 kg
  • Sposób konserwacji: solone
  • Stan: Nowy
  • Nazwa handlowa: Surstromming Roda Ulven
  • Waga: 0.40 kg
  • Sposób konserwacji: solone
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: df287fa1-f0e6-4eda-8569-15508eb3f385

Przetwory rybne

Żywiec  
(8)
Choczewo  
(7)
Gdynia  
(5)
Ząbki  
(5)
Buczkowo  
(3)
Zielonki  
(3)
Parczew  
(3)
Golesze-Parcela  
(2)
Zgierz  
(2)
Lubin  
(2)
Warka  
(1)
Leśniki  
(1)
Tarnów  
(1)
Bąkowo  
(1)
Nowy Sącz  
(1)
Ustka  
(1)
Malbork  
(1)
Olsztyn  
(1)
Przybyszew  
(1)
Świętochłowice  
(1)
Cieszyn  
(1)
Płock  
(1)
Mosina  
(1)
Tuchola  
(1)
Stargard  
(1)
Brodnica  
(1)
Złotów  
(1)
Brzeg Dolny  
(1)
Szczecinek  
(1)
Skokowa  
(1)
Rawa Mazowiecka  
(1)
Stary Sącz  
(1)
Włodawa  
(1)
Chorzów  
(1)
Sulęcinek  
(1)
Katowice  
(1)
Pruszków  
(1)
Sanok  
(1)
Wejherowo  
(1)
Adamowizna  
(1)
Dębica  
(1)
Słubice  
(1)
Łazy  
(1)
Chodzież  
(1)
Zabrze  
(1)
Pionki  
(1)