Papryka słodka Barbórka – czerwona, wczesna, polecana do uprawy w tunelach – to odmiana dojrzewająca już po 75-80 dniach od wysadzenia rozsady.
Roślina dorasta do ok. 50-60 cm i przyjmuje krzaczasty pokrój.
Owoc z kolei jest prostokątny w zarysie i ma mięsiste ścianki grube na 6-7 mm.
Początkowo skórka i miąższ owoców oferowanej w naszym sklepie odmiany są ciemnozielone, a gdy osiągają dojrzałość fizjologiczną, stają się ciemnoczerwone.
Papryka Barbórka polecana jest do uprawy w tunelach nieogrzewanych, a pozyskany z niej plon znajduje wielorakie zastosowanie w kuchni. Słodkie, jędrne, soczyste owoce można zjadać na surowo, zapiekać, dusić, smażyć w paskach i serwować z kaszami, ryżem, makaronem i mięsem.
Papryka słodka (Capsicum annuum) jest rośliną jednoroczną o dość wysokich wymaganiach cieplnych i niebagatelnej wartości odżywczej.
Zawiera największą ilość witaminy C ze wszystkich warzyw uprawianych w naszym kraju, stanowi też skarbnicę witaminy E (są w nią bogate zwłaszcza owoce czerwone, takie jak te pozyskane z papryki Barbórka) oraz magnezu, żelaza i błonnika.
Rozsady wysyłane są w doniczkach, P9. Odpowiednio zabezpieczone w solidne kartony, w sposób uniemożliwiający przemieszczanie i uszkodzenie.