Serek pasterski owczy mały to ręcznie wyrabiany ser w naszej Bacówce produkowany w 100% z mleka owiec, które wypasają się na czystych i ekologicznych halach. Wytwarzane na bazie bundzu owczego, który poprzez kilkukrotne sparzenie gorącą wodą staje się miękki i elastyczny, co ułatwia jego formowanie. Nasze sery produkowane są na wzór oscypka, kształtem przypominające popularne gołki, jednak o ich unikalności świadczy skład! Do produkcji stosujemy tylko i wyłącznie mleko owcze!
Jak powstaje?Do drewnianych form, które odpowiednio mają wyrzeźbione wzory nakładany jest ser i ręcznie wyciskany. W następnym etapie moczy się go w roztworze soli co daje charakterystyczną skórkę. Przygotowane w ten sposób sery są naturalnie wędzone w Bacówce w odpowiednim pomieszczeniu – wędzaku, który opalany jest bukowym drewnem. Dzięki temu ser otrzymuje niepowtarzalny złoty kolor i naturalny zapach. Wszystkie te detale nadają unikalność tego produktu regionalnego.
Serki pakujemy próżniowo po 5 szt.