Świeżo zbierane smardze. Dostępnych łącznie ponad 10 kg.
Wystawiam FV. Z oczywistych względów preferowany odbiór osobisty (Warszawa, Bielany, ul. Gąbińska), dla zdecydowanych możliwa wysyłka.
Smardze słyną na całym świecie z wyjątkowych walorów smakowych. Mają korzenny zapach i smak. Często nazywane polskimi truflami ze względu na rzadkość występowania i ochronę (można zbierać tylko w określonych miejscach).
W przeciwieństwie do większości grzybów, które są stosunkowo mało wartościowe pod kątem odżywczym, smardze wyróżniają się niezwykle wysokim poziomem witaminy D, a także cynku, fosforu, manganu, miedzi i żelaza. Grzyb ten obfituje w liczne aminokwasy. Niektóre substancje zawarte w smardzu jadalnym wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przyspieszają proces spalania tkanki tłuszczowej.
Smardz to grzyb jadalny o stożkowatej, owalnej lub okrągławej główce (wys. 3-10 cm) barwy szarej, białawej bądź ciemnobrązowej z nieregularnymi komorami przypominającymi plaster miodu. Główka wewnątrz jest pusta.
Trzon koloru białego lub jasnobrązowego, przybiera kształt cylindryczny, pękaty. W środku trzon jest również pusty.
W Polsce grzyby te występują niezwykle rzadko. Związane są z wilgotnym środowiskiem. Rośną w lasach, parkach, na łąkach. Lubią towarzystwo jesionów, wiązów, a nawet drzew owocowych. Smardze są typowo wiosennymi grzybami, ich owocniki pojawiają się w kwietniu i maju, pojedynczo lub w grupach.