kiszony śledź
Owiany złą sławą, śmierdzący ohydnie i niebezpieczny do tego stopnia, że nie wolno się z nim pojawić na pokładzie samolotu - tak w skrócie można zacząć opowieść o tym, czym jest szwedzki kiszony śledź, surströmming.
Kiszony śledź, jedną z najbardziej śmierdzących potraw świata. Coś dla koneserów smaku lub hardcorowych amatorów mocnych doznań!!!
Co to jest?
Surströmming to kiszone śledzie, które jada się w Szwecji przynajmniej od XVI wieku. Świeże śledzie się zasala, po czym poddaje procesowi fermentacji przez minimum pół roku. Surströmming sprzedaje się jako konserwę. Z reguły jest wydęta, grozi wybuchem i eksplozją smrodu, należy ją więc otwierać nad wyraz ostrożnie.
Każda puszka przechowywana według zaleceń producenta w chłodni w temperaturze od 4°C do 6°C. Po otrzymaniu produktu warto trzymać go w lodówce, aby zapewnić optymalne warunki.
ŚLEDZIE DOSTĘPNE OD RĘKI
Data produkcji: 2023 roku - najświeższa dostawa.
Data ważności: 2025 rok