Świece z wosku pszczelego w słoiku
Dwie wielkości świec:
- 60 ml - czas palenia ok. 15 godzin
-120 ml - czas palenia ok. 30 godzin
Ogłoszenie dotyczy świeczki o wielkości 60 ml.
Właściwości świecy z wosku pszczelego:
-Spalanie wosku pszczelego produkuje dużą ilość jonów ujemnych. Jony ujemne są w uznawane w przyrodzie za „odkurzacze”, które oczyszczają powietrze z kurzu, pleśni, wirusów, bakterii i innych zanieczyszczeń.
-Łagodzi dolegliwości układu oddechowego, chorób płuc, astmy, kataru i alergii.
-Działa wspomagająco na układ krążenia, stabilizuje ciśnienie krwi, ułatwia koncentrację.
-unieszkodliwia działanie promieniowania elektromagnetycznego, wytwarzanego przez urządzenia elektroniczne i elektryczne, jak: smartfon, laptop , komputer czy telewizor.
-Pomaga się wyciszyć i łagodzi skutki stresu.
-Wspomaga zasypianie, wprowadzając nastrój relaksu.
-w pomieszczeniu przyjemny zapach miodu i propolisu
-Neutralizują nieprzyjemne zapachy, np. zapach dymu tytoniowego.
-Są ekonomiczne i zapewniają dłuższe spalanie
Teraz kilka informacji o tym skąd bierze się wosk pszczeli wykorzystywany między innymi do produkcji świeć oraz z czego się składa.
Wosk pszczeli to produkt uboczny, który powstaje podczas wytwarzania przez pszczoły miodu. Jest wydzieliną gruczołów woskowych u 12-18 dniowych pszczół. Pszczoły do produkcji 1 kg wosku zużywają ponad 3,5 kg miodu. Pszczoły wykorzystują powstały wosk do tworzenia plastrów miodu , które są im niezbędne do gromadzenia zapasów takich jak miód czy pierzgi. Dodatkowo jest im potrzebny do naprawiania wszelkich uszkodzeń i zasklepiania komórek wypełnionych miodem. Wosk pszczeli ma zwartą, lekko tłustą konsystencję, topi się w temperaturze ok. 65 stopni C. Jego barwa jest zmienna od jasnożółtej do ciemnobrązową. .Ma miły zapach zbliżony do miodu i propolisu (kitu pszczelego).Wosk pszczeli ma wiele cennych właściwości, podobnie jak inne produktu wytwarzane przez pszczoły jak propolis, mleczko pszczele (pierzga) . W skład wosku wchodzą estry alkoholi i kwasów tłuszczowych, wolne kwasy tłuszczowe, węglowodory, wolne alkohole tłuszczowe. Występują w nim również węglowodany, barwniki, minerały i substancje aromatyczne. Chryzyna wykazuje działanie antybiotyczne. Estry i beta-karoten odznaczają się właściwościami przeciwzapalnymi i odnawiającymi. Zawarte w wosku flawonoidy działają także przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Skwalen, który występuje również w skórze ludzkiej , chroni przed drobnoustrojami. Wosk pszczeli to także źródło witaminy A, która m.in. pobudza i reguluje podziały komórkowe. Dodatkowo zawiera w sobie kwas palmitynowy, melisowy, masłowy, walerianowy i octowy.