Natura zamknięta w słoiku.
Syrop z kwiatów jarzębiny
Skład: kwiat jarzębiny, cukier, woda
Produkt pasteryzowany, data ważności 12 miesięcy, od daty na etykiecie.
Po otwarciu należy przechowywać w lodówce od 7-10 dni.
Pojemność: 360 g, - została ostatnia butelka o pojemności ok 250 g - cena 20 zł
Cena: 28 zł
Kwiaty jarzębiny nie są przebadane aż tak dokładnie, ale wiadomo jednak, że zawierają flawonoidy (kemferol, kwercetynę, rutynę i, apigeninę), kwasy trójterpenowe (min kwas ursolowy, alfa-amyryna), ślady olejku eterycznego, fitosterole, kwasy fenolowe (kwas kawowy, pochodne kwasu cynamonowego i hydroksybenzoesowego) oraz kwasy organiczne, takie jak kwas: jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy, winowy, sorbowy i parasorbowy. Ponadto znajdziemy w nich: alkohole cukrowe, karotenoidy, substancje gorzkie, garbniki, witaminę C i cukry (sorbitol i glukozę).
Kwiaty jarzębiny ze względu na swój skład będą delikatnie napotne, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne. Mają także działanie: moczopędne, przeciwalergiczne, przeciwreumatyczne i przeciwobrzękowe.
Co więcej, kwiaty jarzębiny działają rozkurczowo na mięśnie gładkie, uspokajająco i rozwalniająco. Można dodać je do mieszanek wspomagających w leczeniu chorób alergicznych, reumatycznych, przebiegających z kruchością i stanami zapalnymi naczyń krwionośnych. Sprawdzą się w zestawach ziół na stany zapalne nerek i pęcherza moczowego, ponieważ zwiększają diurezę. Kwiaty jarzębiny można podawać także przy przeziębieniach i stanach gorączkowych.
#kwiatjarzębiny #syrop #domowewariacje #odporność #przeziebienie #homemade #manufakturaręczna