Komplet sztućców Verona w walizce 72el. AMBITION NIEUŻYWANY!
NAJTANIEJ !
UWAGA: sztućce bez zastrzeżeń (stan idealny). Jednak ze względu na pęknięcie górnego wkładu (zdjęcia), cena jest konkurencyjna z innymi kompletami (VERONA 12 os.) CENA IDENTYCZNYCH SZTUĆCÓW U INNYCH SPRZEDAWCÓW ZACZYNA SIĘ OD 447 ZŁ !!!
WAŻNE ! MATERIAŁ: STAL NIERDZEWNA 18/10 !
Atest PZH ! Bardzo dobra jakość ! Zakupione w 2018 roku ( przeleżały 6 lat).
KILKA CIEKAWYCH SŁÓW O JAKOŚCI stali poniżej.
SKŁAD KOMPLETU:
Widelec obiadowy 19,2 cm - 12 szt.
Łyżka obiadowa 19,8 cm - 12 szt.
Nóż obiadowy 21 cm - 12 szt.
Łyżeczka do herbaty 13,8 cm - 12 szt.
Widelczyk do ciast 13,4 cm - 12 szt.
Łopatka do ciast 22 cm - 1 szt.
Łyżka do sałaty 19,3 cm - 2 szt.
Łyżka do warzyw 21 cm - 2 szt.
Łyżka wazowa 30 cm - 1 szt.
Łyżka do serwowania 19 cm - 1 szt.
Szczypce do cukru 11 cm - 1 szt.
Nalewka do sosu 16,5 cm - 1 szt.
Widelec do mięs 15 cm - 1 szt.
Łyżka do cukru 15,5 cm - 1 szt.
ZALETY PRODUKTU. Dlaczego warto ?
-Wysokiej jakości sztućce wykonane ze stali nierdzewnej 18/10
-Idealne do codziennego użytku oraz na wyjątkowe okazje
-Klasyczny design uzupełniony charakterystycznym żłobieniem
-Odporność na korozję
-Sztućce polerowane na wysoki połysk
-Tradycyjne, stylowe rękojeści z zaokrąglonymi końcami
Możliwość mycia w zmywarce ( ŚRODKAMI ŁAGODNYMI ), jednak mimo tego z własnego doświadczenia- preferuję zmywanie ręczne!
POLECAM- OKAZJA !
KILKA SŁÓW O STALI NIERDZEWNEJ
Stal nierdzewna to inaczej stal kwasoodporna (popularny skrót INOX). Oznacza to, że nie ulega ona korozji pod wpływem różnych czynników, między innymi kwasów organicznych obecnych w żywności, takich jak na przykład kwasy cytrynowy, octowy czy mlekowy. Z tego właśnie względu stal nierdzewna jest najbardziej pożądanym materiałem do kontaktu z jedzeniem – wymagają tego normy HACCP mające na celu zagwarantowanie maksymalnego bezpieczeństwa żywności. W zależności od rodzaju urządzeń, naczyń, narzędzi czy akcesoriów kuchennych, do produkcji wyposażenia gastronomicznego używa się różnych odmian stali kwasoodpornej. Przedstawiamy najpopularniejsze z nich.
21/0, 18/0, 18/8, 18/10
Oznaczenia te dotyczą procentowej zawartości dwóch pierwiastków – chromu i niklu. Czyli w przypadku sztućców czy garnków zrobionych ze stali nierdzewnej 18/0 materiał wykonania będzie zawierał 18% chromu i 0% niklu. Co daje nam ta wiedza? Aby móc określić stal mianem nierdzewnej, zawartość pierwszego pierwiastka jest konieczna (co najmniej 10,5%), nikiel natomiast nie jest do tego konieczny. Decyduje on natomiast o magnetyczności materiału. Stal oznaczona symbolem 18/10 lub 18/8 nie posiada właściwości magnetycznych, z kolei ta niemająca dodatku niklu, czyli 21/0 czy 18/0, jest magnetyczna. Skład chemiczny ma istotny wpływ na cechy materiału.
ZASADNICZĄ RÓŻNICĄ jest ta, że stale z 8-10% zawartością niklu wykazują większą wytrzymałość na korozję niż stal bezniklowa. W ZWIĄZKU Z TYM NACZYNIA KUCHENNE WYKONANE ZE STALI 18/10 lub 18/8 Z CAŁĄ PEWNOŚCIĄ BĘDĄ TRWALSZE I POSŁUŻĄ DŁUŻEJ.
NIKIEL NADAJE także jaśniejszej barwy i połysku, wpływa więc pozytywnie na atrakcyjność wizualną. Zarówno stal chromowa, jak i chromowo-niklowa cechuje się doskonałym przewodnictwem cieplnym.
Z wymienionymi powyżej oznaczeniami stali w gastronomii najczęściej spotkamy się w przypadku sztućców, garnków i innych, drobnych przyborów kuchennych.
WAŻNE !
Stale 21/0, 18/0 są dużo tańsze, ponieważ nie wykazują tak wysokiej kwasoodporności, jak 18/8, 18/10. Z tego względu naczynia i przybory kuchennych wykonane ze stali pozbawionej niklu NIE NALEŻY używać do kwaśnych potraw, na przykład na bazie kapusty kiszonej, ogórków, octu, czy innych.
<ZAPOŻYCZONO Z BLOGU www. gastro >