Sadzeniaki. Bulwy już w większości fajnie ukorzenione
Smaczne bulwy można wybrać sobie do zjedzenia większe a mniejsze, drobne i średnie są super do sadzenia- wypada dużo więcej bulw na 1kg a topinambur jest bardzo żywotny, rośnie z każdego kawałka
W ofercie też selekcjonowane bulwy i sadzonki
rewelacyjny kulinarnie i zdrowotnie
roślina szybko rosnąca o wszechstronnym zastosowaniu:
-jadalne bulwy o właściwościach leczniczych i bogatych walorach smakowych -na surowo; ugotowane, pieczone, smażone, zupa krem
-także liście przyrządzane jak szpinak;
- młode pędy mogą zastąpić szparagi
- właściwości lecznice opisane poniżej
dorasta do 2,5 m; kwitnie późnym latem; świetnie nadaje się jako roślina ozdobna; dzięki zwartej bryle często stosowana jako żywopłot i estetyczna ochrona od wiatru;
- raz posadzony samoczynnie odnawia się z pozostałości bulw
Właściwości LECZNICZE:
-podnosi ODPORNOŚĆ organizmu na infekcje,
-zakwasza i OCZYSZCZA organizm, pomaga pozbyć się metali ciężkich, radionuklidów i toksyn pochodzenia organicznego
-stabilizuje poziomu cukru we krwi,-dla CUKRZYKÓW
- niweluje „zły cholesterol” w organizmie,
-obniża ciśnienie krwi,
-wspomaga i usprawnia pracę przewodu pokarmowego, naturalny PROBIOTYK
- daje uczucie sytości ponieważ długo zalega w żołądku; w diecie redukyjnej i w kuracjach ODCHUDZAJĄCYCH
- chroni i oczyszcza wątrobę, śledzionę, trzustkę i nerki,
- ułatwia przyswajanie żelaza, wapnia i magnezu oraz usuwanie alkoholu z krwi i złogów solnych z całego organizmu.
- właściwości antystresowe
-poprawia zdolność KONCENTRACJI
- Zawierają WITAMINY C i witaminy z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6); wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, krzem, sód, cynk, miedź, mangan, selen.
Topinambur - KULINARNIE wszechstronny
Topinambur traktowany jest w diecie jako bardzo wartościowy składnik odżywczy. Pyszne na surowo. Bulwy można spożywać po uprzednim ugotowaniu, parowaniu, pieczeniu, blanszowaniu, moczeniu w rozcieńczonym occie lub smażeniu, a także surowe, pokrojone w plastry lub szatkowane, jako dodatek do sałatek. Polecane są także w marynacie oraz zapiekane z serem cheddar. Mogą być konserwowane lub kiszone z dodatkiem cebuli lub czosnku. Używa się ich do przygotowywania surówek, sałatek, dipów, zup, kremów, past; smarowideł, delikatnych frytek i chipsów i wiele innych. W zastępstwie ziemniaków.