O przedmiocie

EGZEMPLARZ NIECZYTANY!

Jak tworzyć dobre wykresy? Dobre, czyli takie, które z przyjemnością się ogląda, z których można wyciągnąć wiele informacji, które są zrozumiałe dla szerokiego kręgu odbiorców, a jednocześnie docenią je smakosze.

Wymaga to pewnego treningu i znajomości kilku zasad, ale jest to umiejętność, której można się nauczyć. Nie jest to czcze gadanie, mam na to dowód! Od 2013 roku prowadzę zajęcia z wizualizacji danych na Uniwersytecie Warszawskim i Politechnice Warszawskiej. W tym czasie miałem przyjemność pracować z setkami studentów kierunków matematyczno-informatycznych, z których większość, gdy tylko poznała podstawowe reguły komunikacji przez wykresy, bardzo szybko była w stanie tworzyć wspaniałe, czytelne, często wyjątkowe wizualizacje.

Na bazie doświadczeń z prowadzenia tych zajęć powstały <em>Wykresy od kuchni</em>. To zbiór krótkich wykładów omawiających różne wątki przydatne w lepszym zrozumieniu tego, jak działa komunikacja z użyciem wykresów statystycznych. Na kolejnych stronach pojawi się wiele analogii do przyrządzania posiłków, ponieważ zarówno w kuchni, jak i w przygotowaniu wykresów statystycznych potrzebna jest praktyka, znajomość pewnych fundamentalnych prawideł, garść sprawdzonych przepisów i dużo zapału do eksperymentowania. Będąc tak uzbrojonym, każdy adept sztuki kulinarnej jest skazany na sukces.

Stan Bardzo dobry
Gatunek Pozostałe
Język publikacji polski
Nośnik książka papierowa
Okładka miękka
Rok wydania 2022
Tytuł Wykresy od kuchni
Autor Przemysław Biecek
Numer wydania 1
ISBN 9788365291172
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 2a0a121a-203f-4c5f-9910-3ed5a6efb001