Książka dla fanów Petera Mayla. Kto nie lubi zapachu świeżego chleba? Chyba nikt się nie oprze chrupiącej bagietce czy gorącemu bochenkowi chleba, zwłaszcza gdy pochodzi on z rodzinnej piekarni, gdzie do pieczenia podchodzi się z uczuciem. Peter Mayle zabiera nas w takie miejsce, by na własne oczy zobaczyć, jak w rękach mistrza Gerarda Auzeta powstają smakowite fougasses, bâtards, boules i inne gatunki tradycyjnego prowansalskiego pieczywa. Kto zainteresuje się aromatami z piekarni „Chez Auzet”, będzie mógł spróbować własnych sił: książka zawiera dokładne, pięknie zilustrowane przepisy na szesnaście rodzajów pieczywa, od klasycznej bagietki po chleb z dodatkiem bekonu, moreli, orzechów, czosnku oraz czarnej i zielone oliwki. Wyznania francuskiego piekarza to nie tylko niezliczone praktyczne porady i tajniki rzemiosła, ale także barwna historia czterech pokoleń piekarzy z rodu Auzet.