Autor: Inż. Zofia Zawistowska
Przedmowa: Aleksandra Dawidowicza
Ilustracje: Włodzimierz Bartoszewicz
Wydawcy: Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich (1973) wyd . V
Serie wydawnicze: Zdrowie dla Wszystkich
inż Zofia Zawistowska - polska specjalistka od spraw żywienia.
Autorka sporej ilości książek na tematy kulinarne.
Wybrane publikacje: "Nowoczesne żywienie rodziny" (z Feliksą Starzyńską, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, 1966), "Napoje domowe" (1968), "Surówki i sałatki" (Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego, 1968), "Żywienie dietetyczne w różnych chorobach" (Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, 1969), "Specjalności kuchni śródziemnomorskiej" (z Anną Czerni, 1974), "Nie tylko dla jaroszów" (Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, 1987).