Ostrzałki do łańcuchów

33 ogłoszenia

Skuteczne ostrzałki do łańcuchów, gwarantujące łatwe i precyzyjne ostrzenie, to niezbędne narzędzie dla każdego posiadacza piły. Zapewnia optymalną wydajność i trwałość łańcucha podczas codziennej pracy.

Ogłoszenia

Ostrzałki do łańcuchów – ręczne i elektryczne

Najprostsza ręczna ostrzałka do łańcucha piły to okrągły pilnik. Jego średnicę dopasuj do wielkości i formy zębów konkretnego modelu łańcucha. Aby uniknąć pomyłki, najlepiej wybrać ostrzałkę firmową, zalecaną przez producenta łańcucha. Stosowanie ręcznego narzędzia wymaga doświadczenia i dużej precyzji pracy. Znacznie łatwiej i szybciej naostrzysz łańcuch, jeżeli użyjesz pilnika z prowadnicą rolkową lub ostrzałki elektrycznej. Zaletą elektrycznych urządzeń do ostrzenia łańcuchów jest precyzja pracy. Wystarczy ustawić łańcuch w maszynie zgodnie z instrukcją, aby zachować idealnie taki sam kąt przy ostrzeniu kolejnych zębów. Wadą stacjonarnych ostrzałek elektrycznych jest mała mobilność: nie nadają się do stosowania w plenerze, lecz wyłącznie w warsztacie. W warunkach terenowych dużą precyzję pracy zapewnia ostrzałka do łańcuchów z prowadnicą. Warte uwagi są modele z uchwytem przystosowanym do wbijania w drewno. Przygotowanie łańcucha do pracy to nie tylko ostrzenie krawędzi tnących, lecz także regulacja wysokości zębów. Należy je wyrównać. Dzięki temu uzyskasz równomierny, wolny od szarpnięć posuw łańcucha po obrabianym materiale. Do korygowania wysokości zębów służy płaski pilnik do metalu, który jest często oferowany w zestawie z okrągłym, przeznaczonym do ostrzenia krawędzi tnących.

Ostrzenie łańcuchów – na co zwrócić uwagę?

Zbyt duża lub zbyt mała średnica pilnika użytego do ostrzenia łańcucha sprawi, że uzyskasz niewłaściwe ukierunkowanie krawędzi tnących. Ostrza ustawione pod bardzo ostrym kątem będą zbierały za dużo materiału. Efektem może być częste blokowanie się łańcucha w drewnie i przeciążenie silnika. Z kolei przy zbyt szerokim kącie łańcuch płytko wchodzi w drewno, o czym świadczą bardzo drobne wióry. Obie sytuacje pogarszają efektywność pracy i mogą skutkować przyspieszonym zużyciem łańcucha, a nawet awariami piły. Kluczowe jest utrzymanie właściwego kąta prowadzenia pilnika przy ostrzeniu wszystkich zębów. W przeciwnym razie każdy ząb będzie stawiał inny opór w kontakcie z materiałem, co prowadzi do szarpania łańcucha. Częstym błędem jest też ostrzenie wszystkich zębów prawych pod innym kątem niż lewych. Jeżeli dojdą do tego różne wysokości zębów, to takie ostrzenie przełoży się na większy nacisk boczny i przyspieszone zużycie prowadnicy. Dużo uwagi należy poświęcić właściwemu opracowaniu ograniczników. Decydują one o poziomie zagłębiania się zęba tnącego w materiał. Im ogranicznik jest niższy, tym głębiej ząb wchodzi w drewno. Do piłowania miękkiego drewna ograniczniki należy spiłować mocniej, natomiast do twardego pozostawić wyższe. Aby ocenić stan ograniczników, wykorzystaj specjalne kształtki. Sprawdź wysokość ograniczników na wszystkich zębach i spiłuj nadwyżki płaskim pilnikiem. Dzięki temu zwiększysz efektywność pracy i ograniczysz ryzyko uszkodzenia łańcucha.

Podobne wyszukiwania