O przedmiocie

Przedmiotem aukcji jest:

1. Grzybek tybetański do produkcji własnego kefiru, pochodzący z wieloletniej, czystej, zadbanej, zdrowej hodowli. Żywe kultury bakterii kefirowych – 5 gram na ok. 200 ml mleka,

2. Instrukcja produkcji, wysyłana e- mailowo na życzenie,

3. Receptury z wykorzystaniem grzybka tybetańskiego- przepisy kulinarne oraz przepisy na domowe kosmetyki wysyłane e- mailowo na życzenie,

4. Doradztwo w hodowli na życzenie.

<p class="MsoNormal"> <p class="MsoNormal">Grzybek bardzo szybko się rozmnaża, dlatego chcę się podzielić jego nadmiarem, jako że uznawany jest za jeden z medycznych fenomenów.

<p class="MsoNormal">Poniżej kilka szczegółów odnośnie właściwości oraz hodowli grzybka.<p class="MsoNormal"> <p class="MsoNormal"> 

GRZYBEK TYBETAŃSKI:

 

<p class="MsoNormal">Grzybki tybetańskie znane są na świecie od setek lat. O ich właściwościach leczniczych jako pierwsi przekonali się tybetańscy mnisi.

Podobno to dzięki piciu kefiru z grzybka cieszyli się wybitnym zdrowiem i zachowali długowieczność.

<p class="MsoNormal">Grzybki tybetańskie są to naturalne skupiska wielu populacji symbiotycznych mikroorganizmów  o specyficznych właściwościach.<p class="MsoNormal">Kefir z grzybka tybetańskiego jest bogaty w białka, wapń, witaminy<p class="MsoNormal">z grupy B, witaminę K oraz minerały takie jak fosfor, wapń i magnez.<p class="MsoNormal"> <p class="MsoNormal">Ziarna kefirowe grzybka tybetańskiego przypominają w wyglądzie malutkie różyczki kalafiora o wymiarach od 3 mm do 2 cm i nieregularnym kształcie i barwie od białej do żółtawej. Są to symbiotyczne układy wyselekcjonowanych mikroorganizmów - głównie bakterii i drożdży utrzymywanych w tzw. kefiranie, który jest substancją utrzymującą strukturę ziarna kefirowego.<p class="MsoNormal"> <p class="MsoNormal">Zalane mlekiem i pozostawione w cieple powodują jego fermentację, a w efekcie otrzymujemy probiotyczny, doskonale wspomagający trawienie, napój.<p class="MsoNormal"> <p class="MsoNormal">Już po 24 godzinach od zalania grzybków tybetańskich zwykłym mlekiem można cieszyć się własnym kefirem.<p class="MsoNormal">Jego smak jest lekko kwaśny, przypomina dawne „kwaśne mleko”. Jest też delikatnie gazowany. Najlepiej smakuje schłodzony.<p class="MsoNormal"> <p class="MsoNormal"> <p class="MsoNormal">Grzybek tybetański - hodowla krok po kroku:<p class="MsoNormal"> <p class="MsoNormal">1. Do szklanego słoika włożyć 5 g grzybka. Następnie zalać szklanką nieprzegotowanego, najlepiej nieodtłuszczonego, świeżego mleka.<p class="MsoNormal">2. Wlot słoika przykryć gazą i zabezpieczyć gumką recepturką.<p class="MsoNormal">3. Odstawić słoik na 24h w temperaturze pokojowej (18-24° C).<p class="MsoNormal">4. Po dobie kefir przemieszać i grzybka odcedzić na sitku.<p class="MsoNormal">5. Grzybka na sitku przepłukać zimną wodą i ponownie umieścić w słoiku, zalewając mlekiem.<p class="MsoNormal"> <p class="MsoNormal">Cykl powtarzać. Mleko należy zmieniać co ok. 24 godziny.<p class="MsoNormal"> <p class="MsoNormal"> <p class="MsoNormal">UWAGA:<p class="MsoNormal">Podczas hodowli grzybka tybetańskiego nie należy stosować żadnych metalowych przedmiotów - grzybek potraktowany metalem traci swoje właściwości i ginie. Można używać przedmiotów drewnianych, plastikowych<p class="MsoNormal">i szklanych.<p class="MsoNormal"> <p class="MsoNormal">Pozyskany po 24 godzinach napój nadaje się natychmiast do picia lub po schłodzeniu w lodówce. Najlepiej go spożyć w ciągu kolejnej doby.<p class="MsoNormal">Jeżeli staje się bardziej kwaśny niż zwykle oznacza to, że grzybka zaczyna być za dużo. Należy wtedy zwiększyć ilość mleka, bądź pozbyć się części grzybka.<p class="MsoNormal">W ciągu około 3- 4 DNI grzybek tybetański zwiększa swoją objętość dwukrotnie.<p class="MsoNormal"> <p class="MsoNormal">Kuracja grzybkiem tybetańskim:<p class="MsoNormal"> <p class="MsoNormal">Kurację zaczynamy od picia małych ilości kefiru i uważnie obserwujemy reakcję własnego organizmu na probiotyki, które wraz z kefirem zasiedlać będą układ pokarmowy.<p class="MsoNormal"> <p class="MsoNormal">Powinna trwać 20 dni, po których następuje 10- dniowa przerwa.<p class="MsoNormal"> <p class="MsoNormal">Kurację powtarzamy nawet przez 5- 6 m-cy.<p class="MsoNormal">W okresach 10 dniowych przerw nadal zmieniamy grzybkowi mleko i powtarzamy zabiegi związane z hodowlą, choć nie pijemy kefiru.<p class="MsoNormal">Podczas hodowli grzybek rośnie i zwiększa swoją objętość, więc można się nim podzielić lub produkować i wypijać większe ilości napoju, czy spożytkować jego nadmiar np. dodając do sałatek warzywnych, koktajli owocowych, bądź do produkcji domowego twarożku.<p class="MsoNormal"> <p class="MsoNormal">Grzybka można też mrozić, jeśli planujemy np. dłuższą przerwę w stosowaniu kuracji. Po kilku dniach od rozmnożenia odzyskuje dawną „formę”<p class="MsoNormal"> 

 Właściwości lecznicze napoju:

1. Reguluje w znacznym stopniu przemianę materii w organizmie.

2. Działa hamująco na proces starzenia się komórek somatycznych w organizmie.

3. Rozkłada tzw. „zły cholesterol” i złogi w naczyniach tętniczych.

4. Wytwarza naturalne i bezpieczne dla układu odpornościowego antybiotyki, a więc leczy wszystkie stany zapalne w organizmie.

5. Wytwarza interferon- najbardziej badaną substancję na świecie, zwalczającą wirusy.

6. Kompilacja substancji tworzonych przez grzybka hamuje wzrost komórek nowotworowych.

7. Reguluje ciśnienie tętnicze oraz poziom glukozy we krwi.

8. Leczy choroby wątroby, śledziony i trzustki.

9. Zbawiennie działa na nerki, pęcherz i przewody moczowe.

10. Leczy choroby dróg żółciowych i rozpuszcza kamienie zalegające w woreczku żółciowym.

11. Szybko i skutecznie leczy choroby przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy.

12. Eliminuje wszelkie stany zmęczenia, wyczerpania.

13. Łagodzi skutki stresu.

14. Zwiększa libido.

15. Wspomaga leczenie chorób serca i naczyń wieńcowych, zawałów.

16. Stosowany jako okłady na bolące miejsca przynosi ulgę w oparzeniach słonecznych.

17. Pomaga walczyć z bezsennością.

18. Wzbogaca mleko w szereg niezbędnych do funkcjonowania witamin stanowiąc ich całkowicie naturalne źródło.

19. Pomaga w chorobach kobiecych, gdyż zawiera pałeczki kwasu mlekowego.

20. Pozytywnie wpływa na mięśnie, stawy i kości.

W ofercie także:
- Enzymy Bołotowa na Koziej Serwatce i Kasztanach
- domowy ocet jabłkowy
- domowy ocet winogronowy
- domowa musztarda z kurkumą
- domowy przecier pomidorowy
- domowe wino ze śliwek, winogron
- syropy (z cytryną) z mniszka lekarskiego, czeremchy, lilaka, czarnego bzu, kurdybanka
- suszone zioła, np. pokrzywa zwyczajna, dziurawiec zwyczajny, bylica piołun, nawłoć, krwawnik, wrotycz, dziewanna, skrzyp polny, glistnik jaskółcze ziele
- suszone grzyby prozdrowotne oraz jadalne: białoporek brzozowy, wrośniak różnobarwny, amanita muscaria- suszone kapelusze, podgrzybki, prawdziwki, opieńki

Stan Nowy
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: dd02b3a3-d268-4e9b-afa3-4a3d3a183140

Kultury bakterii

Łódź  
(1)
Różanka  
(1)
Bystrzyca  
(1)
Bydgoszcz  
(1)
Radecznica  
(1)
Poznań  
(1)
Zamienie  
(1)
Przemyśl  
(1)
Wojciechów  
(1)