O przedmiocie

Kombucha grzybek herbaciany. Ogłoszenie dotyczy 100 gram produktu.

To wystarczająca ilość aby rozpocząć własną produkcję prozdrowotnej herbaty.

Nasza kombucha wytwarzana jest na bazie czystych i ekologicznych herbat.

Napój z kombuchy charakteryzuje się bardzo bogatym składem. Zawiera między innymi kwasy organiczne (octowy, mlekowy, jabłkowy, askorbinowy, glukonowy, glukoronowy, szczawiowy), witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12), składniki mineralne (cynk, magnez, wapń, żelazo, miedź), etanol (do 2%), kofeinę, dwutlenek węgla, białka, tłuszcze, polifenole oraz cukry. Z uwagi na zawartość tak licznych związków, z pewnością napój z kombuchy posiada wiele właściwości zdrowotnych.

Na co może pomóc kombucha? Właściwości zdrowotne.

odtruwanie organizmu, wynikające z obecności kwasu glukoronowego i jego pochodnych, który wykazują zdolność łączenia się z toksynami i metabolitami leków, a te następnie są unieszkodliwiane i wydalane z organizmu,

działanie antyoksydacyjne – dzięki zawartości witaminy C, polifenoli oraz niektórych minerałów,wspieranie układu odpornościowego i wpływ na odbudowę flory bakteryjnej (dzięki obecności kwasu mlekowego, octowego, jabłkowego, witamin i minerałów),regulowanie pracy układu pokarmowego,usprawnianie pracy nerek i pęcherza moczowego,wspomaganie regeneracji wątroby.

Napój z kombuchy polecany jest w wielu dolegliwościach, np. przy bezsenności, braku apetytu, utracie pamięci, nadciśnieniu tętniczym, wysokim poziomie cholesterolu, otyłości, osłabieniu, zespole przewlekłego zmęczenia, zespole napięcia przedmiesiączkowego, reumatyzmie, artretyzmie, cukrzycy, a nawet AIDS i nowotworach.

Kombucha wykazuje również wiele cennych właściwości przy stosowaniu zewnętrznym, co sprawia, że wykorzystuje się ją w produkcji kosmetyków np.:

toników i płynów do demakijażu twarzy, ponieważ przywraca skórze prawidłowe pH,preparatów zwalczających trądzik, ponieważ zawiera alkohol, który działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie oraz usuwa toksyny i eliminuje wolne rodniki,kremów przeciwzmarszczkowych, rozświetlających, wygładzających oraz nawilżających, dzięki działaniu witamin C i A oraz kwasu mlekowego,peelingów oczyszczających, dzięki zawartości kwasu jabłkowego,balsamów do włosów, ponieważ zawiera witaminy z grupy B i witaminę C, które pobudzają cebulki i wzmacniają łodygę włosa.

Jak zrobić napój z kombuchy?

Napój z kombuchy można przygotować na bazie herbaty czarnej, zielonej lub herbaty z dzikiej róży. Przepis jest dosyć prosty, ale wymaga trochę czasu. Potrzeba wody, herbaty, kombuchy oraz cukru.

Kombucha napój – jak przygotować?

W szklanym lub ceramicznym naczyniu (nie może być plastikowe ani metalowe, ponieważ weszłoby w reakcję z kwasami, które powstają podczas fermentacji) zaparzamy 1 torebkę herbaty ekspresowej lub 2-3 łyżeczki herbaty liściastej (herbatę liściastą przecedzamy przez sito) w jednym litrze wody i pozostawiamy do ostygnięcia (ponieważ wysoka temperatura zabija bakterie i grzyby). Następnie dodajemy ok. 0,5 szklanki cukru, pół szklanki (ok. 100 ml) napoju z poprzedniej fermentacji (jeśli dopiero zakupiliśmy grzybek, do zaszczepienia możemy użyć 1 łyżkę octu winnego) i mieszamy. Następnie dokładamy kombuchę – delikatniejszą, jaśniejszą stroną do góry, a ciemniejszą do dołu, tak, aby grzyb pływał pośrodku naczynia. Następnie naczynie przykrywamy gazą lub oddychającym płótnem (jeśli nie będzie przepływu powietrza, może pojawić się pleśń) i odstawiamy w suche, ciepłe (optymalna temperatura to 23-28 stopni) i zacienione miejsce na okres do ośmiu dni. Napój nadaje się do picia już po 3-5 dniach (powinien mieć smak zbliżony do cydru), optymalnie po siedmiu (jeśli fermentacja trwa dłużej, może powstać ocet winny, którego z powodzeniem używa się do zaszczepienia kolejnego napoju). Kiedy płyn jest gotowy, należy oddzielić nową warstwę grzyba od starej i obie włożyć do osobnych naczyń z przykryciem, po czym zalać je niewielką ilością napoju z kombuchy i wstawić do lodówki. Kombucha zapada wtedy w stan hibernacji i może tak przetrwać nawet 36 miesięcy. Napój z kombuchy przelewamy przez sitko do butelek lub słoików i przechowujemy go w lodówce. Po schłodzeniu nadaje się do picia.

Stan Nowy
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: cc140377-49ce-4270-b2d4-9e21c5337a50

Grzyb herbaciany

Poznań  
(9)
Warszawa  
(5)
Białystok  
(3)
Środa Śląska  
(2)
Chełm  
(1)
Bielsko-Biała  
(1)
Bystrzyca Kłodzka  
(1)
Radziejów  
(1)
Kalisz  
(1)
Piastów  
(1)
Kamyk  
(1)
Maków Podhalański  
(1)
Czernikówko  
(1)