Opis:
Składniki: kaki, woda, cukier. Produkt pasteryzowany.
Masa netto: 900g
Charakterystyka:
Kaki to owoc, który z wyglądu przypomina pomidora. Barwa jest żółta lub pomarańczowa. W smaku jest podobny do śliwki, jest słodki i bardzo smaczny.
Owoc ten dostarcza sporo witamin między innymi kwas askorbinowy (czyli witaminę C), witaminy E, A i beta karoten. Beta-karoten zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która jest główną przyczyną utraty wzroku w starszym wieku.
Kaki zawiera także dużo manganu, który wzmacnia kości i wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek.
Owoc ten jest bogaty w polifenole (między innymi kwas kumarynowy).Kaki są cenne dla zdrowia ze względu na właściwości antyoksydacyjne. Przeciwutleniacze niszczą komórki nowotworowe, przeciwdziałają starzeniu organizmu.
Kaki zawiera pektynę czyli błonnik rozpuszczalny w wodzie. Pektyny są mieszaniną węglowodanów występującą w ścianach komórkowych roślin. Chronią one rośliny przed wysuszeniem, dbają o system odpornościowy roślin oraz chronią przed drobnoustrojami.
Pektyny występują zwłaszcza w: jabłkach, gruszkach, pigwie, czarnej jagodzie, owocach kaki, róży oraz w cytrusach. Błonnik ten wykazuje działanie:
obniżające poziom cholesterolu,
zapobiega zaparciom, korzystnie wpływa na perystaltykę przewodu pokarmowego
obniżające ciśnienie krwi, pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy
odtruwające,
wiąże substancje radioaktywne,
wspomagające odchudzanie, pektyny wiążą się z wodą, pęcznieją w żołądku i spowalniają jego opróżnianie co powoduje dłuższe poczucie sytości,
obniżające tempo wchłaniania się tłuszczów,
regulujące trawienie (także przy chorobowych biegunkach i podrażnieniu jelit),
prebiotyczne – wpływające pozytywnie na florę jelitową.
zapobiegające tworzeniu się kamieni żółciowych, miażdżycy,
antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, antybakteryjne
Kaki zawiera więcej błonnika niż jabłko! Pektyny czyli błonnik zawarty w tym owocu w naturalny sposób zagęszcza przetwory i dlatego powstaje specyficzna galaretowata konsystencja. Widoczne jest to w naszym musie z kaki. Konsystencja ptasiego mleczka jest wynikiem naturalnych właściwości i składu kaki. Pektyny mają zdolność do tworzenia żeli w kwaśnych warunkach i najbardziej sprawdza się są jako środek zagęszczający zestalający dżemy, powidła i galaretki. W przemyśle spożywczym pektyna zyskała uznanie ponieważ działa zagęszczajaco, stabilizująco, żelująco.
Uwaga! Osad w kompocie i konsystencja musu jest wynikiem zawartości pektyn w owocu. Nie jest to wada produktów.
Wartość odżywcza
w 100g produktu
Wartość energetyczna kJ/kcal
305/73
Tłuszcz g
0,1
w tym kwasy tłuszczowe
nasycone g
0,02
Węglowodany ogółem g
18,2
w tym cukry g
13
Białko g
0,4
Sól g
0
100g produktu dostarcza 73 kcal co stanowi 4 % RWS.
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby
dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Przechowywanie:
Przechowywać w zacienionym i suchym miejscu w temp. 2-20°C. Po otwarciu przechowywać w lodówce.