O przedmiocie

Opis:
Składniki: kaki, woda, cukier. Produkt pasteryzowany.

Masa netto: 900g
Charakterystyka:
Kaki to owoc, który z wyglądu przypomina pomidora. Barwa jest żółta lub pomarańczowa. W smaku jest podobny do śliwki, jest słodki i bardzo smaczny.

Owoc ten dostarcza sporo witamin między innymi kwas askorbinowy (czyli witaminę C), witaminy E, A i beta karoten. Beta-karoten zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która jest główną przyczyną utraty wzroku w starszym wieku.

Kaki zawiera także dużo manganu, który wzmacnia kości i wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek.

Owoc ten jest bogaty w polifenole (między innymi kwas kumarynowy).Kaki są cenne dla zdrowia ze względu na właściwości antyoksydacyjne. Przeciwutleniacze niszczą komórki nowotworowe, przeciwdziałają starzeniu organizmu.

Kaki zawiera pektynę czyli błonnik rozpuszczalny w wodzie. Pektyny są mieszaniną węglowodanów występującą w ścianach komórkowych roślin. Chronią one rośliny przed wysuszeniem, dbają o system odpornościowy roślin oraz chronią przed drobnoustrojami.

Pektyny występują zwłaszcza w: jabłkach, gruszkach, pigwie, czarnej jagodzie, owocach kaki, róży oraz w cytrusach. Błonnik ten wykazuje działanie:

obniżające poziom cholesterolu,

zapobiega zaparciom, korzystnie wpływa na perystaltykę przewodu pokarmowego

obniżające ciśnienie krwi, pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy

odtruwające,

wiąże substancje radioaktywne,

wspomagające odchudzanie, pektyny wiążą się z wodą, pęcznieją w żołądku i spowalniają jego opróżnianie co powoduje dłuższe poczucie sytości,

obniżające tempo wchłaniania się tłuszczów,

regulujące trawienie (także przy chorobowych biegunkach i podrażnieniu jelit),

prebiotyczne – wpływające pozytywnie na florę jelitową.

zapobiegające tworzeniu się kamieni żółciowych, miażdżycy,

antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, antybakteryjne

Kaki zawiera więcej błonnika niż jabłko! Pektyny czyli błonnik zawarty w tym owocu w naturalny sposób zagęszcza przetwory i dlatego powstaje specyficzna galaretowata konsystencja. Widoczne jest to w naszym musie z kaki. Konsystencja ptasiego mleczka jest wynikiem naturalnych właściwości i składu kaki. Pektyny mają zdolność do tworzenia żeli w kwaśnych warunkach i najbardziej sprawdza się są jako środek zagęszczający zestalający dżemy, powidła i galaretki. W przemyśle spożywczym pektyna zyskała uznanie ponieważ działa zagęszczajaco, stabilizująco, żelująco.

Uwaga! Osad w kompocie i konsystencja musu jest wynikiem zawartości pektyn w owocu. Nie jest to wada produktów.

Wartość odżywcza

w 100g produktu

Wartość energetyczna kJ/kcal

305/73

Tłuszcz g

0,1

w tym kwasy tłuszczowe

nasycone g

0,02

Węglowodany ogółem g

18,2

w tym cukry g

13

Białko g

0,4

Sól g

0

100g produktu dostarcza 73 kcal co stanowi 4 % RWS.

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby
dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)

Przechowywanie:

Przechowywać w zacienionym i suchym miejscu w temp. 2-20°C. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Stan Nowy
Kod producenta .
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 82f619e6-42b7-414b-bd4e-d836ea3be704

Kompoty

Skórzewo  
(8)
Piaski  
(1)
Pstrążna  
(1)
Suwałki  
(1)
Złoty Stok  
(1)
Handzlówka  
(1)
Poznań  
(1)
Leszczyna  
(1)
Wilczyce  
(1)
Siedlce  
(1)
Kolnik  
(1)
Częstochowa  
(1)
Kraków  
(1)
Czerwieńsk  
(1)