O przedmiocie

Cena w domu 39
Miód wielokwiatowy z 2023r.

Witam do sprzedania mam miód wielokwiatowy z własnej pasieki. Pasiekę prowadzę od około 30lat. Każdy dobry miód krystaluzuje, dlatego wysyłam tylko mój po krystalizacji. Jak sama nazwa wskazuje taki miód swoją nazwę zawdzięcza dlatego, iż jest pozyskiwany z wielu kwiatów. Kolor i smak tego rodzaju miodu zależy bowiem od mieszanki kwiatów, z których go pozyskano, a także od okresu, w którym zbierano pyłek kwiatowy. Miód wielokwiatowy wiosenny ma jasną barwę i delikatnie słodki smak, zaś ten zbierany latem – jest bardziej aromatyczny i słodki, a jego kolor jest ciemniejszy.

Miód wielokwiatowy, jak i inne miody, to doskonałe źródło łatwo przyswajalnej energii. Jest to produkt idealny dla rekonwalescentów, dla dzieci, osób z chorobami układu pokarmowego, a także sportowców potrzebujących szybkiej i łatwo dostępnej dla ciała energii. To wszystko za sprawą dobrego stosunku węglowodanów, jaki charakteryzuje miody. Miód wielokwiatowy wiosenny sprawdzi się lepiej w celach wyżej wymienionych, aniżeli miód wielokwiatowy ciemny, produkowany latem. Ten drugi ma natomiast większą skuteczność antybakteryjną, ponieważ jest bogatszy w składniki o takim działaniu. Jak wcześniej wspomniano, miód wielokwiatowy na przeziębienie to najbardziej popularny sposób wykorzystywania tego produktu. Można go jednak tez zastosować w przypadku chorób układu sercowo-naczyniowego. Miód wielokwiatowy ciemny z uwagi na działanie przeciwbakteryjne warto wykorzystać w sytuacjach zaburzenia funkcjonowania układu pokarmowego, oddechowego, w przewlekłych problemach z odpornością.

Obecny miód wielokwiatowy ma ciemniejszą barwę, gdyż zawiera dodatek spadzi liściastej - co powoduje że miód smakuje pysznie, polecam, bo rzadko jest aby w danym roku pojawiła sie spadź liściasta i wymieszała sie z miodem wielokw.

PROSTO Z PASIEKI NIE MIESZANY BEZ DODATKÓW W 100% POLSKI MIÓD!!!
Ogromne zalety miodu prosto z ula:
- Działa dodatnio na przewód pokarmowy, ponieważ zwiększa wydzielanie enzymów przez gruczoły ślinowe.
- Reguluje pracę wątroby i nerek.Przy kaszlu działa jako środek łagodzący i wykrztuśny.
- Stosowany jest przy schorzeniach gardła, astmie, przewlekłym bronchicie.
- Działa regenerująco w przypadkach apatii bądź wyczerpania psychicznego

Miody wysyłam inpostem oraz kurierem max. 12 słoików.

Miód też można odebrać osobiście kontakt mejlowy i w miejscu zamieszkania: Częstocice

KRYSTALIZACJA i DE KRYSTALIZACJA MIODU - Krystalizacja jest procesem wyłącznie fizycznym, który w niczym nie zmienia składu chemicznego miodów pszczelich, a tym samym nie obniża ich walorów smakowych oraz wartości odżywczych i leczniczych.

Szybkość krystalizacji zależy od:

zawartości wody ( stopnia przesycenia),

stosunku glukozy do fruktozy,

zawartości dekstryn.

Im więcej fruktozy i dekstryn miodowych tym wolniej zachodzi krystalizacja.

Optymalna temperatura krystalizacji przebiega w granicach 10-18oC.

Od temperatury przechowywania zależy nie tylko okres pozostawania miodu w postaci płynnej, ale i sam sposób krystalizacji ( wygląd krupca ).

Proces dekrystalizacji powinien być przeprowadzany w temperaturze do 45oC, najlepiej 42oC

( min. temperatura zanikania kryształków 41 oC), aby miód nie stracił swoich wartości enzymatycznych.

Ponowna krystalizacja upłynnionego miodu zależy od temperatury i czasu dekrystalizacji i zwykle taki miód krystalizuje nierównomiernie.

PRZECHOWYWANIE MIODU - Miód jest higroskopijny i łatwo chłonie zapachy, przechowuje się go w szczelnie zamkniętych pojemnikach, pomieszczeniu suchym, przewiewnym i chłodnym, temperatura przechowywania powinna być nie większa niż 18°C (zalecana),

a najlepiej w granicach 8°C - 10°C. Miód należy chronić przed słońcem ponieważ promienie słoneczne bardziej niż temperatura wpływają na obniżenie jego aktywności antybiotycznej.

Ogrzewanie próbek miodu wielokwiatowego przez 15 minut w temperaturze 65°C (badania OP w Puławach) powoduje nieznaczny spadek aktywności antybiotycznej. Dopiero ogrzewanie próbek w temperaturze 80°C przez 15 minut pozbawia miód całkowicie jego właściwości antybiotycznych oraz w znacznym stopniu działaniu enzymów. Na ogół wysoka temperatura szkodzi miodom spadziowym mniej, niż miodom nektarowym.

Miody przechowywane w temperaturze pokojowej tracą po 6 miesiącach połowę swojej aktywności antybiotycznej, a po 1,5 roku zanika ona prawie całkowicie.

ZAPRASZAM DO ZAKUPU I POZDRAWIAM

Stan Nowy
Marka inna
Konsystencja stały
Miody odmianowe wielokwiatowy
Rodzaj miód mieszany
Cechy dodatkowe bez laktozy, nierozgrzewane, raw (surowe)
Produkt nie zawiera antyzbrylaczy, barwników, drożdży, GMO, laktozy, orzechów, soi
Waga 1.2 kg
Waga produktu z opakowaniem jednostkowym 1.7 kg
Rok zbioru 2023
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 7387e4bd-c232-4006-8544-d3c356447878

Miód

Warszawa  
(83)
Stargard  
(38)
Zamość  
(15)
Łagów  
(14)
Drwinia  
(14)
Celestynów  
(13)
Praszka  
(8)
Bralewnica  
(7)
Czaplinek  
(6)
Chodzież  
(6)
Sycewo  
(6)
Łęgonice  
(6)
Ostrów Lubelski  
(6)
Niechobrz  
(6)
Puławy  
(6)
Harbutowice  
(5)
Opatów  
(5)
Łęczna  
(5)
Gorawino  
(5)
Zgłobice  
(4)
Krapkowice  
(4)
Dyle  
(4)
Pudliszki  
(4)
Dopiewo  
(4)
Słupca  
(4)
Ożarów  
(4)
Kwileń  
(4)
Bartniki  
(4)
Rymanów  
(4)
Krężnica Jara  
(4)
Płońsk  
(4)
Muratyn  
(4)
Gościno  
(3)
Pisarzowice  
(3)
Gietrzwałd  
(3)
Ubiad  
(3)
Janików  
(3)
Pławniowice  
(3)
Teptiuków  
(3)
Rudzienko-Kolonia  
(3)
Skierniewice  
(3)
Machowa  
(3)
Godawy  
(2)
Nadarzyce  
(2)
Kamionki  
(2)
Parczew  
(2)
Dobczyce  
(2)
Ujsoły  
(2)
Goleszów  
(2)
Tarnowo Podgórne  
(2)
Żarki  
(2)
Grabów nad Prosną  
(2)
Kruszyna  
(2)
Wadowice  
(2)
Kobyłka  
(2)
Księżyce  
(2)
Piaseczno  
(2)
Owczarki  
(2)
Włodawa  
(2)
Rąbień AB  
(2)
Zarzysko  
(2)
Winnica  
(2)
Gryfice  
(2)
Strzelin  
(2)
Nowy Targ  
(2)
Bochnia  
(2)
Osówka  
(1)
Międzybrodzie Bialskie  
(1)
Dybawka  
(1)
Tyrawa Wołoska  
(1)
Stryszawa  
(1)
Grabówka  
(1)
Międzylesie  
(1)
Blinów Pierwszy  
(1)
Mysłowice  
(1)
Pruszcz  
(1)
Kikół-Wieś  
(1)
Limanowa  
(1)
Lorki  
(1)
Brwinów  
(1)
Chybie  
(1)
Kostrzyn nad Odrą  
(1)
Wola Węgierska  
(1)
Szubin  
(1)
Piekoszów  
(1)
Ciechanki  
(1)
Wojkowice  
(1)
Nagłowice  
(1)
Jezierzyce  
(1)
Dołżyca  
(1)
Łuków  
(1)
Milejowice  
(1)
Powidz  
(1)
Ustroń  
(1)
Polska Wieś  
(1)
Roszkowice  
(1)