O przedmiocie

Jasnota purpurowa  <em>Lamium purpureum</em>

Jest spokrewniona z jasnotą białą (łac. <em>Lamium album </em>L.), zatem ma podobne właściwości, co rzeczona biała kuzynka.
Wielu kojarzy się także z pokrzywą , dlatego też jej dawna nazwa zwyczajowa brzmiała „pokrzywa głucha purpurowa”.
Niektórzy kłócą się, szczególnie na mediach społecznościowych, że to bluszczyk kurdybanek, albo piszą też, że wydziela nieprzyjemny zapach…
Dla mnie zaś jest cudowny.

Ocet zrobiony przeze mnie jest bardzo mocny i jednocześnie słodkawy.
Cała słodycz wytrąciła się do maceratu, zatem można domniemywać, że nie bez przyczyny pszczoły lecą do tej rośliny, jako jednego z pierwszych pożytków wiosennych…

Jasnota purpurowa zawdzięcza to takim związkom jak: irydoidy, olejek eteryczny, flawonoidy, kwasy fenolowe (m.in. kwas kawowy, kwas chlorogenowy i kwas hydroksycynamonowy), sole mineralne oraz węglowodany.

Działanie rośliny wpływa dobroczynnie na układ trawienny, pobudza wydzielanie soku żołądkowego oraz zwiększa jego kwasowość, usprawniając tym samym procesy trawienia.
Posiada ponadto właściwości przeciwutleniające oraz przeciwzapalne.
Chroni wątrobę, a także działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

Szczególnie przydatna przy zaburzeniach związanych z cyklem menstruacyjnym u kobiet. Podobnie jak jasnota biała, hamuje bowiem nadmierne krwawienia miesiączkowe oraz towarzyszące im objawy, w tym bolesne skurcze brzucha. Ekstrakty z ziela <em>Lamium purpureum</em> posiadają także działanie uspokajające. Poza tym jasnota purpurowa zmniejsza napięcie mięśni szkieletowych oraz jest jednym ze starych babcinych sposobów na bóle głowy i zwiększone ciśnienie krwi.

Wskazania :
-dolegliwości miesiączkowe (bolesne skurcze brzucha, nadmierne i przedłużające się krwawienia),
-migrenowe bóle głowy;
-zaburzenia trawienia, niedokwasota (podnosi kwasowość soku żołądkowego i poprawia wydzielanie enzymów trawiennych);
–podwyższone ciśnienie krwi;
-ból i napięcie mięśni szkieletowych;
-upławy;
-stany zapalne skóry.

Wszystkie octy wykonane przez mnie są ze świeżego ziela lub owoców, zbieranych w ogrodzie, bądź w miejscach czystych, oddalonych od ludzkich siedlisk, w procesie fermentacji, przy użyciu tylko i wyłącznie wody źródlanej i cukru.
Octy niepasteryzowane.
Młode octy są mętne, a starsze klarują się.
Zawsze wytrąca się w nich osad, oraz tzw. matka octowa . Jest to naturalne, a przez znawców tematu i koneserów wręcz pożądane.
Takie octy są bardzo zdrowe, a przydatność do spożycia bezterminowa. Z wiekiem octy nabierają większej mocy, a ich właściwości dobroczynnie wpływają na organizm.

Przechowywać w ciemnym miejscu,
nie w lodówce . Wystarczy temperatura pokojowa lub niższa.
Butelka szklana 100 ml.

Stan Nowy
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 0f4ea57e-761b-4395-8cd1-1de3ac7b738f

Ocet

Częstochowa  
(11)
Kościelec  
(9)
Siedlce  
(9)
Straszków  
(9)
Łódź  
(9)
Miękinia  
(6)
Biskupice  
(5)
Swarzewo  
(5)
Lublin  
(4)
Gdynia  
(4)
Myślenice  
(4)
Kraków  
(3)
Trzebiel  
(3)
Bytom  
(3)
Żeliszew Duży  
(3)
Piekary Śląskie  
(2)
Bolewice  
(2)
Gdańsk  
(2)
Zwierzyniec  
(2)
Łubianka  
(2)
Trzciana  
(2)
Kazimierza Wielka  
(2)
Kurów  
(2)
Łapczyca  
(2)
Ligota Polska  
(1)
Dębe  
(1)
Gliwice  
(1)
Zabratówka  
(1)
Koluszki  
(1)
Muszyna  
(1)
Łopuszka Wielka  
(1)
Bilczyce  
(1)
Radom  
(1)
Kowal  
(1)
Ostrołęka  
(1)
Katowice  
(1)
Elbląg  
(1)
Kłodzko  
(1)
Dąbrówki  
(1)
Raszyn  
(1)
Szczecin  
(1)
Barczewo  
(1)
Kielce  
(1)
Miechów  
(1)
Ziębice  
(1)
Grodków  
(1)
Krasnystaw  
(1)
Prudnik  
(1)
Sopot  
(1)
Pniewy  
(1)
Dąbrówka Szczepanowska  
(1)
Pabianice  
(1)
Niemce  
(1)
Otmuchów  
(1)
Jaszkowa Górna  
(1)
Poraj  
(1)
Choszczno  
(1)
Jasionka  
(1)
Nowy Sącz  
(1)
Strzelce Opolskie  
(1)
Słup  
(1)
Wieliczka  
(1)
Białystok  
(1)
Grabowa  
(1)
Wtelno  
(1)
Opole  
(1)