O przedmiocie

Żętyca jest to, podobnie jak serwatka z mleka krowiego, pozostałość po ścięciu mleka podpuszczką, która ścina większość białek – z nich właśnie powstaje bundz. Pita jest przede wszystkim na halach, mocno schłodzona i świeża (słodka) lub skwaszona po kilku dniach. W XIX wieku stosowana była jako środek leczący drogi oddechowe, szczególnie gruźlicę (brak potwierdzenia właściwości leczniczych). U nieprzyzwyczajonych do niej osób może wywołać działanie przeczyszczające (podobnie jak serwatka lub maślanka).

Bundz owczy tzw. Polska Mozzarella to góralski ser u nas wytwarzany z mleka owczego. Smakiem i konsystencją przypominający mozzarelle. Smak ma łagodny, maślany. W pierwszych dniach słodki, później przechowywany w lodówce, pod wpływem bakterii kwasu mlekowego staje się kwaśny i dojrzewa.

Jest to pierwszy produkt z mleka owczego i stanowi bazę pod inne sery takie jak bryndza, oscypki, serki owcze. Zaraz po udoju, jeszcze do ciepłego mleka, dodajemy naturalny enzym – podpuszczkę, która ścina ser. Po pojawieniu się skrzepu rozbija się go drewnianą łyżką. Następnie ser zbiera się rękami, formuje grudę i odstawia na 8 godzin by ociekła z niego serwatka.

Przesyłkę zabezpieczamy wkładami chłodzącymi.

Stan Nowy
Marka bez marki
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: 11164961-fe93-4819-9d75-adc868955d05

Mleko i napoje mleczne

Lwówek Śląski  
(15)
Lubomierz  
(8)
Warszawa  
(3)
Budy Michałowskie  
(3)
Leszno  
(2)
Bielsko-Biała  
(1)
Przybyszew  
(1)
Rybnik  
(1)
Gryfice  
(1)
Płock  
(1)
Biały Dunajec  
(1)
Ubiad  
(1)
Kurabka  
(1)
Zakliczyn  
(1)
Żyrardów  
(1)
Nowe Żukowice  
(1)
Izbica Kujawska  
(1)
Szczytno  
(1)
Róża  
(1)
Radom  
(1)
Brzozowo  
(1)
Drahimek  
(1)
Osiedle Poznańskie  
(1)
Poręba Wielka  
(1)
Wierzchowiska Pierwsze  
(1)
Dęblin  
(1)
Wielkie Gacno  
(1)
Katowice  
(1)
Kraków  
(1)
Zgierz  
(1)
Gdańsk  
(1)
Jelenia Góra  
(1)
Sieradz  
(1)
Skawina  
(1)