Kupuj wiele z jedną dostawą! nowość!

Więcej przedmiotów od tego sprzedającego zamówisz po kliknięciu Kup teraz.

Olej z pestek dyni
Zimnotłoczony i nierafinowany olej nazywany czasem „zielonym złotem” pozyskuje się poprzez tłoczenie na zimno nieprażonych pestek dyni. W wyniku tego procesu otrzymujemy zielono-brązowy olej roślinny, który cechuje się orzechowym smakiem oraz zapachem. Olej z pestek dyni ma wiele prozdrowotnych właściwości. Zawiera wielonasycone kwasy tłuszczowe Omega-6. A także witaminy A,E,D oraz te z grupy B. Ponadto olej z pestek dyni ma świetne właściwości kulinarne.

Właściwości
Olej z pestek dyni dzięki swoim właściwością zdrowotnym stosowany był już w medycynie ludowej. Jest to efektywny środek na pasożyty przewodu pokarmowego. Zawarte w nim alkaloidy, uszkadzają układ nerwowy pasożytów przewodu pokarmowego, przyspieszając proces ich usuwania z organizmu, przy okazji usuwając też inne substancje toksyczne. Olej z pestek dyni nie podrażnia błony śluzowej żołądka i jelit, w związku z tym jest bezpieczny dla funkcjonowania układu pokarmowego. Jest skuteczny w walce z pasożytami przewodu pokarmowego zarówno u ludzi jak i u zwierząt.

Chętnie wykorzystywany w medycynie naturalnej, nierafinowany olej z pestek dyni jest substancją rekomendowaną osobom zmagającym się ze stanami zapalnymi dróg moczowych. Jest składnikiem suplementów diety dla mężczyzn, które są polecane przy łagodnym przyroście gruczołu krokowego, zaburzeniach oddawania moczu czy zaburzeniach potencji. Tego typu preparaty korzystnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie gruczołu krokowego oraz normalizują procesu oddawania moczu. Właściwości te zawdzięczają zawartym w oleju z dyni fitosterolom. Za prawidłowe funkcjonowanie prostaty odpowiada właściwy poziom dihydrotestosteronu (DHT). Zadaniem fitosteroli jest obniżenie nadmiernego stężenia DHT, co prowadzi do zmniejszenia masy gruczołu krokowego, a w konsekwencji do złagodzenia nieprzyjemnych dolegliwości związanych z przerostem gruczołu krokowego.

Olej z pestek dyni polecany jest również na infekcje górnych dróg oddechowych, a także alergie. Niektórzy przekonują, że regularnie spożywany, może zapobiec miażdżycy, osłabieniu organizmu i stanom depresyjnym - wszystko dzięki zawartości dobroczynnych kwasów nienasyconych.

Olej z pestek dyni często wykorzystywany jest także w kosmetyce. Ma właściwości ujędrniające, nawilżające oraz regeneracyjne. Wyposażyć się w niego powinny głównie osoby, które zmagają się z cerą popękaną, łuszczącą się oraz suchą. Kolejną zaletą produktu jest wysoka zawartość potasu, który ma działanie rozjaśniające oraz oczyszczające. Sprawdzi się on również dla kobiet, które zmagają się z rozstępami i zmarszczkami. Po wymieszaniu go z solą morską lub cukrem to powstanie doskonały, domowy peeling.

Zastosowanie
Przy stosowaniu zimnotłoczonego oleju z pestek dyni należy zwrócić uwagę na mocno nierównomierną proporcję nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-6 do Omega-3. Udowodniono, że nadmierne spożywanie produktów bogatych w omega-6 przy jednoczesnym niedoborze omega-3, może sprzyjać rozwojowi nowotworów. Dlatego, decydując się na zwiększone spożycie oleju pestek z dyni, trzeba pamiętać o uzupełnianiu niedoboru kwasu linolenowego dla zachowania odpowiedniego stosunku kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. Deficyt kwasu linolowego należy uzupełniać stosując np. Olej lniany, który jest bogaty w kwasy Omega-3. Jest to duet idealny, który dostarczy organizmowi moc dobroczynnych składników.

Olej z pestek dyni sprawdzi się w kuchni. Oprócz typowego zastosowania zimnotłoczonego oleju jako składnika dressingów, zup oraz do polewania potraw, sałatek, kanapek olej z pestek dyni doskonale komponuje się ze słodkimi smakami. Ma orzechowy smak i zapach dzięki czemu sprawdzi się jako polewa różnych słodkich deserów np. lodów czy sernika wiedeńskiego. Można go zatem szeroko i kreatywnie wykorzystać w kulinariach.

Jeśli zdecydujemy się przyjmować olej z pestek dyni w celach leczniczych to warto zastosować się do zalecanych, dziennych dawek. W przypadku osób dorosłych rekomenduje się spożycie 1 łyżeczki oleju 3 razy dziennie. Dzieciom należy podawać taką samą dawkę jeden raz na dobę. Produkt należy spożywać na zimno, nie należy go podgrzewać.

Przechowywanie
Olej z pestek dyni należy przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu, w temperaturze nie wyższej niż 20 stopni Celsjusza. Pomimo wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych, które zwykle szybko się utleniają i jełczeją, olej może być przechowywany nawet do 3 miesięcy. Przechowywany w lodówce olej może tężeć, co ustępuje niedługo po jego wyjęciu.

Więcej informacji:

  • Stan: Nowy
  • Marka: BIOLEJ WROCŁAWSKA OLEJARNIA

Lokalizacja i dostawa

Wrocław, Krzyki

Formy dostawy:

  • Odbiór w punkcie: Paczkomaty 24/7 InPost - przedpłata 11,99 zł
  • Przesyłka kurierska - przedpłata 11,50 zł
  • Odbiór osobisty - przedpłata 0,00 zł
  • Odbiór osobisty - płatność przy odbiorze 0,00 zł
Oferta: 5a385d7d-5ad1-4d32-be24-7f657ba7b6fb