Kombucza jest sporządzana w wielu regionach świata, więc istnieje wiele sposobów przygotowania tego napoju. Na 1 litr napoju wykorzystywane jest 100 gramów cukru (stężenie 10%) i 5 g herbaty. Po zaparzeniu i ostygnięciu herbaty całość przelewa się do szklanego lub plastikowego pojemnika i zaszczepia się poprzez włożenie niewielkiego kawałka grzybka i wlanie ok. 200 ml napoju z poprzedniej fermentacji. Naczynie przykrywa się płótnem chroniącym przed zanieczyszczeniami z powietrza, na przykład muszkami owocówkami i odstawia się w zacienione miejsce i prowadzi fermentację w temperaturze pokojowej. Napój jest gotowy po 35 dniach. Wyrób kombuczy wymaga zachowania czystości w celu zapobieżenia powstawania pleśni. Podczas produkcji nie należy używać metalowych przyrządów, aby nie dopuścić do częściowego rozpuszczenia metalu z powodu występujących w napoju kwasów.

Więcej informacji:

GRZYB KOMBUCHA GRZYB HERBACIANY + STARTER+ ULOTKA

GRZYB KOMBUCHA GRZYB HERBACIANY + STARTER+ ULOTKA
  • Stan: Bardzo dobry
  • Rodzaj: grzyb herbaciany
  • Średnica: 7 cm

Lokalizacja i dostawa

Wronki

Formy dostawy:

  • Allegro Paczkomaty InPost 8,99 zł
  • List polecony priorytetowy 8,40 zł
  • Przesyłka kurierska - przedpłata 11,50 zł
  • Odbiór osobisty - płatność przy odbiorze 0,00 zł
Oferta: 6f1d0682-ece1-4955-8919-3b380922317a